Burun Tıkanıklığının Mekanik Nedenleri Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/06/07 08:55 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/21 12:54 •

Yaygın burun içi polipleriBurun kemiğinde kayma yani deviasyon olmasıGeniz eti  büyümesiBurun etlerinin konka büyümesiBurun çatısında daralması burun tıkanıklığına sebep olabilir.

Burun Tıkanıklığının Mekanik Nedenleri Nedir?

Burun tıkanıklığı insanlarda birçok nedenle olur.

Sağlıklı nefes alışverişimizi engelleyen burun tıkanıklığının mekanik nedenleri aşağıda belirtilmiştir: 

  1. Yaygın burun içi polipleri

  2. Burun kemiğinde kayma yani deviasyon olması

  3. Geniz eti  büyümesi

  4. Burun etlerinin konka büyümesi

  5. Burun çatısında daralması

Burun Polipleri

Polip, et beni, et çıkıntısı anlamına gelir. Burun içinde meydana gelen polipler, nefes alışında engel oluşturur. Yeterince basıncı karşılayamayan burunda tıkanıklıklar meydana gelir. Ayrıca polip, burun kemiklerinin daraldığı yerdeyse, hava geçişini tamamen de engelleyebilir. Bu şekildeki poliplerin cerrahi operasyon ile alınması gerekir. Burun içi poliplerinin konumu, büyüklüğü önemli kriterlerdir. Uzman doktorunuz bunu değerlendirip, buna göre cerrahinizi planlayacak veya uygun tedaviyi önerecektir.

Burun Kemiği Kayması

Burun kemiği, vücutta en hassas ve en kırılgan kemiklerden biridir. Özellikle dışarıya çok açık konumda olmaları, onları daha da riskli gösteren durumdur. Burun kırığı doğru bir şekilde kaynatılmazsa, nefes alımında aksaklıklar meydana getirir. Bu durumda uygulanacak tedavi, burunun uzman eşliğinde, yeniden kırılarak doğru kaynamasını sağlamak veya uygun cerrahi yöntemi uygulamaktır. Yine kırığın konumu, derecesi, nefes yollarını engelleme durumu değerlendirilir ve müdahale gereği buna göre ortaya konur. 

Geniz Eti Büyümesi

Hem yetişkinlerde, hem çocuklarda sıklıkla görülen bir durumdur geniz eti büyümesi. Her geniz etine müdahale edilmez. Ancak kişinin nefes almasını güçleştiriyor, horlamalara sebep oluyorsa alınması tavsiye edilir. 

Konka Büyüme

Konka büyüme; burun alt etlerinin kontrolsüz şekilde büyümesi demektir. Bu durumda kişinin nefes yolu daralır ve kişi ağız yolundan nefes almaya çalışır. Ağızdan alınan nefeste, burun kılları gibi bir filtre mekanizması olmadığı için; kişinin ağız içinde kuruluk, üst solunum yolları hastalıkları görülebilir.

Burun Çatısı Daralması

Özellikle büyüme döneminde yapısal bozukluk olmasıyla ortaya çıkan bir durumdur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?