CEA Nedir? Hangi Durumlarda Yükselir?

Yayın Tarihi : 2016/12/10 00:59 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/29 09:55 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Karsino embriyonik antijen yani CEA; kanser hücrelerinde bulunan ve buradan kana geçebilen bir tümör belirtecidir, pek çok kanserin tedavi takibinde, nükslerin izlenmesinde ve gidişat hakkında bilgi edinilmesinde kullanılır.

CEA Nedir? Hangi Durumlarda Yükselir?

CEA Nedir?

CEA bir kan tahlilidir. Karsino embriyonik antijen yani CEA testi; kanser hücrelerinde bulunan ve buradan kana geçebilen bir tümör belirtecidir, pek çok kanserin tedavi takibinde, nükslerin izlenmesinde ve gidişat hakkında bilgi edinilmesinde kullanılır.

CEA Testi Uygulama Alanları

-Kolorektal kanserler (Kalın barsak ve rektum kanserleri)

-Meme kanseri

-Akciğer kanseri

-Mide kanseri

-Pankreas ve safra kesesi kanseri

-Tiroid kanseri

-Over kanseri

-Uterus kanseri

CEA Testi Normal Değerleri

CEA testi normal değeri testin çalışıldığı laboratuvar ve kullanılan reaktif ve cihaza göre küçük farklılıklar gösterse de  0-4 ng/ml olarak kabul edilmektedir.

CEA Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

CEA sadece kanserlerde yükselmez aynı zamanda sigara, gebelik ve mide, bağırsak sistemi, karaciğer ve akciğerin iyi huylu hastalıklarında da artabilir.  Bu yüzden yükselmesiyle hemen telaşa kapılmamak gerekir.

En önemli kullanım alanı kolorektal kanser yani kalın bağırsak ve rektum kanseridir. Kolorektal kanserlerin tedavi takibi, tekrar etme durumunun değerlendirilmesi ve kısmen hastalık tablosu hakkında fikir edinmek için CEA, klinik öykü ve radyoloji kullanılır. Kolorektal kanserlerin Evre 2 ve Evre 3’te en az üç yıl boyunca üç ayda bir kontrol edilir. Önceki aya göre %30’luk bir artış varsa önemli kabul edilir ve araştırılmaya başlanır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?