Ceruloplasmin Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/07/10 09:56 • Güncelleme Tarihi : 2019/02/04 13:51 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Ceruloplasmin, moleküler ağırlığı 160000-120000 dalton aralığında olan bir glikoproteindir.Ceruloplasmin Testi kandan elde edilen serum örneğinden çalışılan bir kan testidir. Özellikle Wilson hastalığı tanısında kullanılır.
Ceruloplasmin Testi Nedir?

Ceruloplasmin Nedir? (Seruloplazmin )

Ceruloplasmin, moleküler ağırlığı 160000-120000 dalton aralığında olan bir glikoproteindir. Karaciğer tarafından üretilir. Kan serumunda bakır taşıyıcısıdır.

Ceruloplasmin Testi Nedir?

Seruloplazmin, vücudun demir metabolizmasında rol oynayan ve  bakır içeren bir enzimdir. Bu test ile kanda ceruloplasmin düzeyi ölçülmektedir.
Sarılık, kronik yorgunluk karın ağrısı şikayetleri olan, bakır eksikliği bulunan ve Wilson hastalığından şüphelenilen kişilerden istenen bir kan testidir.

Ceruloplasmin Testi Nasıl Yorumlanır?

Ceruloplasmin  miktarındaki artışlar kan plazmasının rengini yeşile değiştirebilir. Kanser, hamilelik, siroz ve öströjen ilaçları alma gibi durumlar ceruloplasmin miktarının artışına sebep olurlar.
Bunlara karşı bazı genetik anomaliler ve Wilson hastalığı gibi durumlarda söz konusu maddenin miktarının azalması görülür.
Kanda azalan ceruloplamin ve kan bakır konsantrasyonları ve idrar örneğinde artan bakır seviyeleri Wilson hastalığına işaret edebilir.

Kanda ceruloplasmin ve idrar ve/veya kan bakır konsantrasyonları düşükse, test edilen kişi de  bakır eksikliği olabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?