Çikolata Kisti Tedaviden Sonra Tekrarlar mı?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 12:57 •

Çikolata kisti; yumurtalığa adet kanının birikmesi ve oradakoyulaşması sonucu kist oluşturmasıdır.

Çikolata Kisti Tedaviden Sonra Tekrarlar mı?

Çikolata kisti; yumurtalığa adet kanının birikmesi ve orada koyulaşması sonucu kist oluşturmasıdır. Bu sebeple çikolata kisti; adet gören bayanlarda gerçekleşir. Doğumla ve bebek emzirmekle bu kistler küçülür. Hatta eğer günlük hayatı zorlayacak kıvamdaysa cerrahi olarak dahi müdahale edilebilir. Ancak kadın bunlardan sonrada adet görmeye devam edeceğinden; çikolata kisti tekrarlayabilir.

Çikolata Kisti Nasıl Anlaşılır?

Çikolata kisti, çok büyük olmadığı sürece vücuda hiç etkisi olmayabilir. Ancak boyutu büyük veya sayısı çoksa, sistemlerde hata meydana getirebilir. Bu sistemlerden en önemlisi hormonal yani endokrin sistemdir. Çikolata kisti, eğer vücut akışını değiştirecek aşamadaysa öncelikle adet düzensizliği olarak karşımıza çıkar. Adet düzensizliği devamında şiddetli ağrılar, vücutta istenmeyen kıllanmalar medyana gelir. Faul adı verilen saç uzantısı, bacak ve koltukaltı kıllarının fazlaca yayılması ve çoğalması bir belirtidir. Bunun dışında akne ve sivilcelerin artması da bir göstergedir.

Çikolata Kisti Tedavisi

Çikolata kisti çoğu zaman hormonal düzensizlikle belirlenir. Bu sebeple yapılacak hormon tedavileriyle en azından adet dönemi düzenlenebilir. Özellikle bekar ve hiç doğum yapmamış kişilerde rahime cerrahi müdahale yapılması tercih edilmez. Ancak çikolata kistleri haddinden fazla büyümüş, kötü huylu olmaya yatkınsa ancak bu durumda cerrahi müdahale tercih edilir. Çikolata kisti çoğu zaman gebeliğe engel değildir. Hormonel tedavilerle düzenlenip gebelik sağlanabilir. Ancak cerrahi müdahale bu durumu daha fazla zorlaştırabilir. Bu sebepledir ki; çok zorunda kalınmadıkça cerrahi müdahaleler yapılmaz.

Doğum ve Emzirmek Çikolata Kistini Nasıl Yok Eder?

Çikolata kisti kan birikimi olduğu için rahimin düzenli ve fazla kasılması neticesinde dışarıya atılabilir. Doğum, zaten rahimin en fazla efor sarf ettiği ve en aktif olduğu durumdur. Rahim duvarları da bebekle birlikte sıfırlanır ve vücuda ait olmayan her parça bu aşamada dışarıya atılır. Normal doğumlarda annenin hemen sütünün geldiğini biliyoruz. Bunun sebebi, meme ve rahimin birlikte kasılmasıdır. Rahim aşırı kasıldığında doğumun başladığı haberini alan memeler, süt bezinden süt salgılamaya başlar ve böylece kolostrum sütü salgılanır.

Bunun aksi de mümkündür yani bebek meme emerken, rahim kasları da düzenli olarak kasılır. Bu sebepledir ki, anne doğum yaptıktan sonra da 40 güne kadar kasılmaları ve kanamaları devam eder. İşte bu kasılmalar, yine çikolata kistlerinin atılmasına sebep olur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?