Cilt Lekeleri

Yayın Tarihi : 2016/11/15 21:24 • Güncelleme Tarihi : 2019/02/19 12:13 •
Ciltteki renk değişiklikleri, deriden daha açık ve daha koyu olmak üzere iki şekilde görülür. Aşağıdaki yazımızda cilt lekeleri ve ciltte renk değişikliği sebepleri hakkında merak ettiğinin bilgileri bulabilirsiniz.
Cilt Lekeleri

Ciltte Renk Değişiklikleri Nedir?

Ciltteki renk değişiklikleri, deriden daha açık ve daha koyu olmak üzere iki şekilde görülür.

Koyu renkli lekeler

Çiller, güneş lekeleri ( lentigo ), gebelik lekeleri ( melasma ), bazı iyi huylu cilt benleri, cilt kanseri ( melanom ), mantar hastalıkları, seboreik keratoz, aktinik keratoz ciltte koyu renkli lekelere neden olurlar. Cilt lekeleri yaşamımızı tehdit etmemekle birlikte bir takım kozmetik problemlere sebep olmakta, hatta bazı kişilerin sosyal yaşamını da etkileyebilen bir takım psikolojik problemlere yol açabilmektedir.

Çiller yüz ve güneş gören diğer alanlarda görülebilen milimetrik boyutta kahverengi lekelerdir. Daha çok açık renk tenli, özellikle de kızıl saçlı kişilerde görülür. Çillerin ailesel özelliği vardır ve bazen koyu renk tenli kişilerde de rastlanabilir. Çiller yaz aylarında daha belirginken, kışın keratinositler yeni hücrelerle yer değiştirdiğinden, bu mevsimde ya tamamı ile ortadan kalkar ya da renkleri solar. Uzun süreli güneş hasarı, orta yaştan sonra kişilerin yüz ve ellerinde kahverengi, büyük ve düz lekelere neden olur. Çillerden farklı olarak kışın solmalarına rağmen, tamamen ortadan kalkmazlar. Sıklıkla yaşlılık lekeleri veya karaciğer lekeleri olarak bilinirler, doğru tanımlama ise solar lentigodur ( Güneş lekesi ). Güneş lekeleri sıklıkla açık renkli kişilerde görülür, fakat kolay bronzlaşan kişilerde de sıktır. Zararsız olan lentigoları, kanser olan erken melanomdan ayırmak önemlidir. Eğer bir leke büyüyorsa, birden fazla renk içeriyorsa ve sınırı düzensizse veya herhangi bir şüphe uyandırıyorsa, mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir. Sıklıkla karşılaştığımız, yüzde görülen koyu lekelerden biri gebelik lekeleridir. Kadınlarda yaygın olarak gebelik, doğum kontrol hapı veya östrojen hormonu kullanılması ile ortaya çıkar. Bu tip lekeler erkeklerde de gelişebilir. En çok alın, yanak ve dudak üzerinde görülür.  Ciltteki benlerin gelişim nedeni bilinmemekle beraber, bu benlerin sayısı genellikle kalıtsal olarak belirlenir ve sayıları bir kaç taneden düzinelere kadar varabilir. Benlerin yüzeyi pürüzsüz, pürtüklü, hatta böğürtlen benzeri olabilir, üzerlerinde kalın koyu renkli kıllar bulunabilir. Rengi deri renginden daha koyu renklere kadar uzanan bir çeşitlilik gösterebilir.

Melanom (Cilt Kanseri) Nedir?

Melanom cilt benlerine benzer görüntüde olabilen çok kötü huylu bir cilt kanseridir. Ayrıca açık ten rengine sahip olmak, ailede melanom bulunması, uzun yıllar güneşte kalmak riski arttıran faktörlerdir. Bir deri beni, birdenbire ortaya çıktıktan sonra hızla büyür kabarıklaşırsa, boyutu 6 mm'nin üzerinde ise, oldukça koyu kahve veya siyah renkte ise, içinde birden fazla renk barındırıyorsa, sınırları düzensiz, girintili çıkıntılı ise, kanıyorsa bir dermatoloji uzmanına acilen başvurulmalıdır. Cilt kanserlerinden korunmanın yolu güneşten sakınmaktır. Özellikle güneşin yer küreye dik geldiği 10.00 -15.00 saatlerinde güneşe çıkmamak, 15 koruyucu faktörden ( SPF 15 ) yüksek güneşten koruyucuları kullanmak gerekir. Eğer kahverengi lekelerin üzeri pullu ise solar keratoz ( aktinik keratoz ) veya seboreik keratoz olabilir.

Ciltte Beyaz Lekelerin Görüldüğü Durumlar Nelerdir?

Vitiligo, mantar hastalığı ( pitriasis versicolor ), pitriasis alba ve doğuştan itibaren mevcut olan beyaz lekeler; ciltte beyaz lekelerin görülebildiği hastalıklardır. Vitiligo deriyi boyayan maddenin ( pigment ) kaybı nedeniyle, cildin beyazlaşması ile seyreden bir hastalıktır. Vitiligo vücudun herhangi bir yerini tutabilir. Bu hastalık otoimmün yani vücudun pigment hücrelerine karşı antikor oluşturduğu türdenbir hastalıktır.

Vücudumuzdaki Kahverengi Lekelerin Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Vücudumuzda oluşan kahverengi lekeler, geniş spektrumlu güneş koruyucuların devamlı ve dikkatli bir şekilde kullanımı ile solar. Ayıca bazı leke giderici kremlerin düzenli kullanımı da fayda sağlar. Bu kremler hidrokinon ve alfa hidroksi asit, C vitamini, retinoik asit, azelaik asit gibi antioksidanları içerirler.  Bununla beraber kahverengi lekelerin tedavisinde bazı tıbbi girişimler kullanılabilir.
Kimyasal peeling, krioterapi ve lazer kullanılabilir.
Eğer kahverenkli bir lekede kanser şüphesi var ise, dermatoloji uzmanınız dermoskopik muayene ve fotoğraflamayı veya lekeyi cerrahi olarak çıkartıp; patolojik incelemeye gündermeyi tercih edebilir.  Pitriasis versicolor denen mantar lekeleri, sürülen veya ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilir. Lokal uygulanan tedaviler deriye uygulanan şampuan, krem ve losyonlar şeklinde olabilir. Bir çok ağızdan alınan tedavi, pitriasis versicoloru başarılı bir şekilde tedavi eder. Fakat yan etkileri ve diğer ilaçlarla etkileşimi yüzünden, bu ilaçlar dermatoloji uzmanlarının kontrolünde kullanılmalıdır. Pitriasis alba tedavisinde kortizonlu krem ve nemlendiriciler kullanılır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?