Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Yayın Tarihi : 2018/05/09 09:57 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/05 13:15 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Üstelik bu hastalıkların duyulmasından korkulduğundan, genelde insanlar doktora gitmekten çekinmekte ve aslında çok kolay tedavi olabilecek hastalığın sıkıntısını çekmektedirler.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirtileri nelerdir?

Cinsel organlardan akıntı veya cerahat gelmesi İdrar yaparken yanma, sık ve az miktarda idrara çıkma, Cinsel organ ve cevresinde kaşıntı, Cinsel organ üzerinde kabarcık, yara, siğil ve kızartı, Kasık lenf bezlerinde şişlik, Testislerde ( hayalarda ) ağrı. 

En sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

HIV enfeksiyonu (AIDS ) : İlk kez 1983 yılında ABD’de tanımlanmıştır. HIV insandan insana başlıca cinsel temas ile bulaşır fakat diğer bulaşma yolları anneden bebeğe, kan nakli ve kontamine iğne ve delici kesici nesnelerle temastır. AIDS’li bir kişi ile sarılmak, tokalaşmak ile virüs geçişi olmamaktadır. AIDS’in belirtileri arasında aşırı yorgunluk, en az 2 ay içerisinde 8-10 kilo kaybı, ateş, gece telemeleri, geçmeyen ishal, koltuk altı ve boyun lenf bezlerinde büyüme olabilmektedir.

Hepatit B : Dünyada en yaygın enfeksiyonlardan biridir. Karaciğer iltihabı ve kanserine yol açar. Belirtileri yorgunluk, halsizlik, bulantı, ateş olabilir. Vücutta, gözlerde sarılık, idrarda koyulaşma görülür. Özellikle kan ve cinsel temas ile bulaşır.

Bel soğukluğu (Gonore): Çok yaygın olan bu enfeksiyonun etkeni gonokoklardır. Erkekte pen*ste sarı koyu bir akıntı mevcuttur. İdrar yaparken yanma ve sızı olur. Kadınlarda çoğu zaman belirti vermez.

Frengi (Sifiliz): Sifiliz etkeni olan bakteri vücuda ilk girdiğinde düzgün kenarlı, ağrısız yaralar oluşmasına neden olur. Tedavi edilmezse iç organlara yayılıp ciddi sorunlara yol açar.

Klamidyoz: Yaygın görülen bir hastalıktır. Erkekte pen*ste akıntı, idrar yaparken ağrı olur. Kadınlarda ağrı, kaşıntı ve akıntı görülür.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

Cinsel ilişkide kondom kullanılmalı, cinsel eş sayısının artmasının hastalık bulaşma riskini de arttırdığı unutulmamalı, başkalarının kullandığı şırıngalar kullanılmamalıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğunun tedavisi kolaydır. Yukarıda anlatılan şikayetlerden herhangi biri ile karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurmalı ve tedavi sırasında şikayetler geçse bile tedavi tamamlanmalı, eş veya birlikte olunan kişi uyarılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
c********** :

merhaba adetim15 gun kadar gecikti son bı haftadır sarımsı ve bı kez yesilimsi akıntı olducok fazla kasık agrısı bel ve böbrek agrısı var acıl dr a gıttım idrar tahilimde lokosit 6,epitel 12 çıktı ve netten biraz arastırdım bu akıntılar bel soğukluğunu gösterir mi


Cevap:

İdrar tahlilinde lökosit  diğer adıyla da WBC görülmesi  idrar yollarında bir enfeksiyon olabileceğini akla getiriyor.
Bu durumda idrar yolu enfeksiyonu bakımından bilgi vermesi amacıyla  idrar kültürü tahlili yol gösterici olacaktır.
İdrar kültürü pratik, kolay ve güvenilir bir tahlil türüdür.Ancak nedendir bilinmez  meslektaşlarımızın  çoğunluğu bu testi pek istemiyorlar hastalarından.

Sonuç olarak idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığının araştırılması için idrar kültürü testi yapılması bu durumda uygun olacaktır.
İdrar kültürü testine dair daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

******* ******* :

cinsel organda deil fakat tassaklarin alt kisminda kasinti ve ufak yaralar mevcut . Bunun sebebi ne olabilir ?

******* ******* :

doktor bey smeear sonucumda"negatif intreepitelyal lezyon ve magnite yotur.miks bakteriyel populasyon incelenmektedir.<inflamasyona sekonder reaktif hücresel değişiklikler ve metaplazi bulguları izlenmektedir." diyor.anlamı nedir?


Cevap:

Endişe verecek bir sonuç yok, ancak kadın doğum uzmanınız bu konuda muayene bulgularınızla birlikte daha detaylı bilgi verecektir

******* ******* :

Doktor bey iyi günler cinsel hastalıkların dil ile üzerinde bir göstergesi var mıdır?

******* ******* :

tahlil sonuçlarında tanı olarak : intraepitelyal lezyon yada malignite yönünden negatif inflamasyonona sekonder reaktif hücresel değişiklikler
Bakteriyal vajınozis düşündüren flora değişikliği
EPİKRİZ : Gönderilen materyalde iltihaba sekonder olduğu düşünülen iri-hiperkromatik nüveli hücreler bulunmaktadır.

lütfen bir açıklama yaparmısınız


Cevap:

Endişe verici bir sonuç çıkmamış.Vajinal bir enfeksiyon geçirdiğinize dair bulgular var

******* ******* :

hocam bı kadınla korunmadan bırlıkte oldum penısımde yanma oluyo ne yapmam gerekır ne tur testler yaptırmam gerekır


Cevap:

Bir üroloji veya cildiye uzmanına başvurun

******* ******* :

slm benim ganital bolgemde 8 yildan beri cok tatli bir kasinti oluyo ve simdiye kadar var cok kasinyorum ne yapmam lazim/lutfen yardimci olurmusunuz


Cevap:

Mantar enfeksiyonu olabilir,bir üroloji uzmanına başvurun

******* ******* :

Hocam bir hafta once akinti ve yanma basladi.doktora gittim bel soguklu teshisi kondu.ciploxin 500 mg be buscopan kullaniyorum... Bugun 4. Gun idrarda yanma bazen cekilmez hale geliyor tansiyonum falan dusuyor acidan... Bu acidan kurtulmam icin onerebilceginiz birsey varmi. Bi de ne zaman gecer bu illet tahmini olarak... Ilginiz icin tsk ederm...


Cevap:

En az 1 hafta boyunca ilaçlarınızı kullanmalısınız.Ağrğ kesici ilaçlar da kullanabilirsiniz

******* ******* :

Sayın dr bey benim üniversitede okuyan bir oğlum var 22 yaşında bugün bizi arayıp hayalarında önce bir kızarıklık olduğunu sonrada kaşıntı başladığını ve çok kaşıntı yaptığını söylüyor, bulunduğu şehire bir eczaneden ağızan alınan içinde 4 tane hap olan ilaç aldığını söylüyor bende mutlaka bir ürolog dr gitmesini söyledim acaba mantar olabilirmi yoksa sizce başka bir şeymi acaba?


Cevap:

Endişe verici bir durum olduğunu sanmıyorum,zaten siz doğru olanı yapmış ve bir üroloğa gitmesini önermişsiniz.Mantar veya başka bir cilt rahatsızlığına bağlı kaşınma şikayeti olabilir.Muhtemelen bir krem de kullanması gerekecek.

******* ******* :

Sizden bir tanı koymanızı beklemiyorum. ancak o muayene olduğum doktorlar gibi sizde yanılıyorsunuz. Tahlil sonuçlarımda bişey olmadığını yazmışsınız. Tahlil sonuçlarında yüksek miktarda bakteri ve enfeksiyon çıktı. Lökosit in enfeksiyon olduğunu hemen hemen herkes bilir, siz normal diyorsunuz. Tıpkı devlet hastanelerinden bile kötü muayene yapan ve birçok şeyi atlayıp olmayan şeyleri var eden özel hastane doktorları gibi.
HPV testini sordum fakat pahalı ve özel bir test olduğu haricinde birşey bile belirtmemişsiniz.

Demekki bu tür sitelerden bilgi almaya çalışmamalı..

Yine de ilginize teşekkür ederim.


Cevap:

Elinize saglık,içimdekileri yazmışsınız.

******* ******* :

Birde tahlil sonuçlarımla ilgili bir cevap yazmamışsınız?

Smear sonucu inflamasyon ile ilişki reaktif hücresel değişikler gözlenmiş, intraepitelyal lezyon ve malignite açısından negatif, transformasyon zonu görülmedi.
Kültür sonucunda, flora normal, mikroskopik incelemede epitel hücre, bol sayıda lökosit, gram pozitif basiller görüldü. tetradox başlandı ve yarın bitecek. ama rahatsızlığım hala aynı. Bu arada üretra ve klitoris tepesi çevresinde küçük kırmızı kabarcıklar oluşmaya başladı. anüs çevresinde yanma başladı, üretredaki yanmayla aynı, kasıklarım feci şekilde ağrıyor.fakat doktorum hala bişey yok diyor. siğil falan olabilirmi, çok küçük kızamık benzeri kabarcıklar, ve hafiften kaşıntı var.acıyor ve idrar değdiğinde yanıyor.elecon pomat kullandım bir hafta ama oda çok yakıyor. kafayı yemek üzereyim, kendimi çok kötü hissediyorum.3 tane jinekolağa gittim bişey yok deyip gönderiyorlar. benim bile gördüğüm bişeyi onlar nasıl görmüyor anlamıyorum. yardımcı olursanız sevinirim.


Cevap:

Aslı Hanım rahatsızlığınızın sizi nasıl huzursuz ettiğini gayet iyi anlıyorum.Ancak şunu bilmenizi isterim sitemiz Tahlil.com da tahlil sonuçlarının online yorumlanması yapılmakta.Bu nedenle tahlil sonuçlarınıza göre size internet ortamında bir tanı koymamızı lütfen bizden beklemeyin.
Verdiğiniz verilere göre de tahlil sonuçlarınızda bir problem görülmediği gibi gerek ürüloji gerekse kadın doğum doktorlarının muayenesi sonrası bir tanı da konulmamış.Benim önerim bahsettiğiniz rahatsızlıklar bir cilt problemi de olabilir.Deneyimli bir cildiye uzmanı da size yardımcı olabilir.Bir cildiye uzmanına da muayene olmanız yararlı olacaktır kanısındayım.

******* ******* :

Pahalı olmasının bir önemi yok, bu şüpheyle yaşamak daha kötü, psikolojim bozuldu. Zaten hep özel hastanelere gidiyorum. Doktorum herhangi bir öneride bulunmuyor, şunu yaptıralım bunu yaptıralım diye, bişeyin yok diyor 3 ayrı doktor ve 3 ayrı ürolog. Birşeyim olmasaydı ben bukadar rahatsız olmazdım, ve okızarıklıklar olmazdı.Kolposkopi diye bişey varmış onu bile yapmadılar. Bana tam olarak hangi tahlil bakılması gerekiyorsa onu yazarsanız ben onu baktırayım.

******* ******* :

Rutin kan tahlilleri yapıldı. onlarda bişey yok, ayrı bir tahlil mi var, yada ne bakılması gerekir?


Cevap:

Aslı Hanım,genital siğiller için ayrı bir tahlil vardır.Bu özel ve pahalı bir tahlildir.Özel merkezlerde yapılmaktadır.

******* ******* :

Bir de eğer siğil falan gibi bişeyse smear sonucunda çıkarmı yada çıkma olasılığı ne kadardır? Doktorum kültür sonucunda daha detaylı bir tetkik yapmaya gerek olmadığını söyledi, yani ne tür bir bakteri olduğu tespit edilmedi. daha detaylı ne gibi tahlil yaptırılabilir?


Cevap:

Genital siğil tanısı smear testi ile konulmaz.Human papilloma viruslerinin etken olduğu siğiller için kan testleri veya daha güvenilir olan ve direkt siğilden alınan numuneyle yapılan virus invelemeleri yapılır.

******* ******* :

Cevabınız için teşekkür ederim. Smear sonucu inflamasyon ile ilişki reaktif hücresel değişikler gözlenmiş, intraepitelyal lezyon ve malignite açısından negatif, transformasyon zonu görülmedi.
Kültür sonucunda, flora normal, mikroskopik incelemede epitel hücre, bol sayıda lökosit, gram pozitif basiller görüldü. tetradox başlandı ve yarın bitecek. ama rahatsızlığım hala aynı. Bu arada üretra ve klitoris tepesi çevresinde küçük kırmızı kabarcıklar oluşmaya başladı. anüs çevresinde yanma başladı, üretredaki yanmayla aynı, kasıklarım feci şekilde ağrıyor.fakat doktorum hala bişey yok diyor. siğil falan olabilirmi, çok küçük kızamık benzeri kabarcıklar, ve hafiften kaşıntı var.acıyor ve idrar değdiğinde yanıyor.elecon pomat kullandım bir hafta ama oda çok yakıyor. kafayı yemek üzereyim, kendimi çok kötü hissediyorum.3 tane jinekolağa gittim bişey yok deyip gönderiyorlar. benim bile gördüğüm bişeyi onlar nasıl görmüyor anlamıyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

******* ******* :

Merhaba, iki aydır idrar yolunda (üretreda) aşırı bir yanma şikayetim var, idrar yaparken ve yaptıktan sonra yanma oluyor.Hem üroloğa hemde kadın hastalıkları doktoruna muayene oldum fakat bişey yok diyorlar.İdrar tahlilinde ve kültürde bişey çıkmadı, ben kendin iki kez roxin prünol ve ürispas kullandım geçmedi. Aynı zamanda kadın hastalıkları doktoru mantar tedavisi uyguladı ağızdan ve fitil olarak, dış kısmına canesten falanda verdi ama bir türlü yanma geçmiyor. üretra çıkışı ve civarı hafif şiş ve acıyor, aynı zamnda göbeğimde acımaya başladı. Çok rahtsız edici ve yürüyüşüm değişti. Bundan kurtulmak için ne yapmalıyım?


Cevap:

Tahlil sonuçlarınızı açık bir şekilde yazmadığınızdan net bir değerlendirme yapamıyorum.üretit olma ihtimaliniz yüksek. Farklı bakterilerin yol açtığı üretitlerde kullandığınız ilaçlardan farklı antibiyotikler kullanılabiliyor. Cinsel ilişki ile bulaşabilen bir enfesiyon olma ihtimaline karşı bir kadın doğum doktoruna başvurmanızı öneririm.

******* ******* :

Bu hastalıklar jinekolojik muayende belli olurmu az çok?


Cevap:

Evet. Jinekolojik muayene sonrası deneyimli bir kadın doğum uzmanı ön tanı koyabilir.

?