CK-MB Testi Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/23 13:26 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Göğüs ağrısı yaşayan kişilerde, ağrının kalp krizi kaynaklı olup olmadığını araştırmak için yapılan bir kan testidir.Biyokimya laboratuvarlarında analiz edilmektedir.
CK-MB Testi Nedir? Hangi Durumlarda Kullanılır?

CK-MB Testi Nedir? 

CK-MB kalp kasında yer alan  bir enzimdir. Kalp kası hücrelerinde özellikle kalp krizi olarak da bilinen myocard infarktüsü durumuna bağlı harabiyet olduğunda kanda değeri ve seviyesi yükselir.
Damardan alınan kan örneğinden elde edilen serumun analiz edilmesiyle çalışılan bir kan testidir. Aç karına veya tok karına alınan kandan çalışılabilir. Şiddetli göğüs ağrısı yaşayan kişilerde, ağrının kalp krizi ve myocard infarktüsü kaynaklı olup olmadığını araştırmak için yapılır.Kalp krizi tanısını koymaya yardımcıdır.Ancak günümüzde klinik olarak yerini daha duyarlı olduğu bildirilen Troponin testine bırakmıştır.Eskisi kadar çok tercih edilmemektedir.Bu test kalp ve diğer kasların hasarını ayırt etmeye yarar. Kalp hastalarının ağrısı başladıktan birkaç saat sonra bu değer yükselir. 72 saat sonra normale döner.Pıhtılaşma tedavisinde ağızdan antikoagulan tedavisi uygulanan hastalarda tedavinin etkinliği yönünden de bu teste ihtiyaç duyulabilmektedir.

CK-MB Testi Nasıl Yorumlanır?

Ck testi yapılır ve yüksek çıkarsa bu test istenir. Ck değerinin altında rölatif indeks görülürse ağrı, iskelet kası kaynaklıdır.

Ck/ Ck-mb oranı %2.5-3 den fazlaysa kalpten kaynaklı hasar olduğu anlaşılır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?