Çocuklar Hareket Etmeyi Neden Çok Sever?

Yayın Tarihi : 2020/02/27 16:03 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/06 12:47 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Pek çok ebeveyn, çocuğunun hareketliliğinden şikayet eder. Oysaki hareket, çocuklar için adete yeme içme gibi doğal bir ihtiyaçtır. Peki çocuklar neden hareket etmeyi çok sever ve ebeveynler için bu iş nasıl kolay hale gelir?

Çocuklar Hareket Etmeyi Neden Çok Sever?

 

Pek çok ebeveyn, çocuğunun hareketliliğinden şikayet eder. Oysaki hareket, çocuklar için adete yeme içme gibi doğal bir ihtiyaçtır. Peki çocuklar neden hareket etmeyi çok sever ve ebeveynler için bu iş nasıl kolay hale gelir?

Hareket çocuğun doğasında vardır.

Hareket; çocukta bir enerji boşaltım şeklidir. Ayrıca bu enerjiyi boşaltırken mutluluk hormonu olan endorfini de salgılar. Yani hareket eden çocuk mutlu çocuktur.

Özellikle açık havada ve serbest hareket edebileceği alanlarda çocuklar kendini çok özgür hissederler. Bu sebeple parklara ayrıca ilgileri vardır. Çünkü orada her şey onların konforuna ve rahat hareket etmelerine olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Çocuk keşfetmek ister.

Çocuk yaşlarda, pek çok nesnenin ilk defa farkına varılır. Bu sebeple merak uyandırır ve çocuk, o nesneyi incelemek ister. Tabii çocukların inceleme stilleri yetişkinlerden biraz farklıdır. Henüz soyut düşünme becerisine sahip olmayan çocuk, nesnelerin kırılacağını, şeklinin bozulacağını, yırtılacağını tahmin edemez ve bunu kendisi deneyerek öğrenmeye çalışır. Özellikle avm lerde veya misafirlikte çocukların daha fazla yaramazlık yapması, her yeri karıştırma çabaları bu meraklarından kaynaklanır.

Bu dönemlerde çocuğun zarar vermeyeceği ama dikkatini çekecek birkaç nesne ile oyalamak mümkündür. Örneğin bir ev ziyaretine gidiyorsanız ve çocuğunuzun kesinlikle yaramazlık yapmasını istemiyorsanız yanınızda çocuğun ilgisini çekecek daha önce oynamadığı veya çok sevdiği ancak uzun zaman önce saklamış olduğunuz bir oyuncağı taşırsanız. Böyle bir durumda size kurtarıcı olacaktır.

Hareket eden çocuk, ekranlardan korunur.

Ekranların zararlarından ve az kullanılması gerektiğinden uzmanlar sıklıkla uyarmakta ve ebeveynler elinden geldiğince bu konuda hassasiyet göstermektedirler. İşte çocuğu ekranlardan korumanın en iyi yolu, onları hareket ettirmektir. Bu sayede hem mutluluk hormonu salgılar, hem enerjilerini kaliteli şekilde atarlar.

Hareket eden çocuk, rahat uyur.

Hareket etmek çocuklarda ihtiyaç olduğundan, boşalttıklarında rahatlar ve hafiflerler. Tabii bu yorgunluğun üzerine de deliksiz uyurlar. Sağlıklı bir uyku neticesinde de, uyanık kaldığı dönemlerde hızlı ve etkin öğrenme ortaya çıkar.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?