Çocuklarda Kabızlık Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2016/06/11 11:05 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/21 11:58 •

Aynı yetişkinler gibi çocukluk döneminde de kabızlık olabilir. Kabızlığın pek çok sebebi vardır. Gelin bu sebeplere birlikte bakalım.

Çocuklarda Kabızlık Neden Olur?

Aynı yetişkinler gibi çocukluk döneminde de kabızlık olabilir. Haftada üç seferden az dışkılama yapılması kabızlık olarak nitelendirilir. Çocukluk döneminde kabızlığa tüketilen besin ve çocuğun sosyal yaşamı etkilidir. Lifli gıdaların tüketilmesi ve hafif egzersizlerle bağırsakların harekete geçirilmesi çocukluk döneminde kabızlığın engellenmesinde oldukça etkilidir. 

Kabızlık Nedir?

Kabızlık kişinin gaitasının yapamaması, yani dışkılayamaması durumudur. Bazı insanlar iki güne bir dışkılamayı normal kabul ederken, bazı insanlar haftada iki kez dışkılamayı dahi yeterli görür. Ancak bu görüşlerin daha doğrusu, her gün kişinin dışkılamasıdır. Bir insan gün içinde çok farklı besinler tüketir. Bu besinlerin tamamı da yararlı değildir ki; yararlı besinlerin dahi bir kısmı sindirilip vücut tarafından emilirken, gereksiz kısımları bağırsaklardan atılmak üzere verilir. Dolayısıyla normal ve sağlıklı olan, her gün düzenli olarak günde bir kez dışkılamaktır. Bu, evdeki çöplere benzer, çöpü evde ne kadar çok biriktirirseniz o kadar kötü kokar ve ağırlığı devamlı artar. Ancak günlük atarsanız hem hafifliğinden dolayı kolay taşınır hem de evin havasını kötü kokuyla bozmaz.

Kabızlığın pek çok sebebi vardır. Gelin bu sebeplere birlikte bakalım:

Kötü beslenme; bu terim adına pek çok kişinin söyleyecek pek çok şeyi vardır. Ancak kabızlık için değerlendirildiğinde kötü beslenme; sebze ve meyvelerin yani lifli gıdaların az tüketilmesi, kırmızı et gibi sindirimi zor etlerin sık tüketilmesi ve az pişirilmesi, abur cuburun çok tüketilmesi, düzenli yemek yemeyip, ara öğünlerin abartılması kabızlığı en çok etkileyen unsurlardır. Bu unsurlar; kakanın hem yoğunlaşmasını, hem de katılaşmasını sağlar. Bu da kakanın bağırsakta ilerlemesini zorlaştırır ve sfinkter adı verilen makat kaslarından çıkışını zorlar. Bu yüzden kabızlığın yanında hemoroidi de destekler.

Yeterince su içmemek; vücutta toksiklerin birikmesine, bunların atılmamasına, hatta metabolizmanın istenen hıza ulaşamamasına sebep olur. Bu sebeple kişi bol su tüketmelidir. Bu sayede kaka da seyrelir. Yani yoğunluğu azalır ve daha yumuşak hale gelir. Bu durumda kabızlık engellenir. Su, genelde aç karınla içilmelidir.

Hareketsiz yaşam, kabızlığın en önemli sebeplerindendir. Her gün düzenli spor yapmak, en azından bir miktar yürüyüş yapmak oldukça sağlıklıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?