Çocukta Yüksek Ateşle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2016/12/13 01:41 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/30 12:30 •

Ateş, vücutta meydana gelen değişikliklere yada yabancı organizmalara karşı savunma mekanizmasının verdiği cevaptır. Çocuklarda görülen yüksek ateş de istenmeyen bir sağlık sorunu olup anne ve babaları korkutan bir durumdur. Bu yazımızda çocukta görülen yüksek ateş konusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Çocukta Yüksek Ateşle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Çocukta Yüksek Ateş Nedir?

Bütün çocukların zaman zaman ateşi çıkar. Genellikle ateş çocuklar için her zaman tehlikeli  değildir. Hatta  bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olabilmesi açısından olumlu bir durumdur. Anne ve babalar, çocuklarında ateş olduğunda  evde ateşle nasıl baş edecekleri ve doktoru ne zaman arayacakları konusunda emin olmayabilirler.

Yüksek Ateş) Nedir? 
Genel olarak ateş, vücut sıcaklığının 38°C  veya daha yüksek olduğu anlamına gelir. Ateşi ölçmenin farklı yolları (rektal, koltuk altı, kulak, alın, ağız)  olabilir. Ateş, vücutta meydana gelen değişikliklere yada yabancı organizmalara karşı savunma mekanizmasının verdiği cevaptır. Bu durum enfeksiyonlara bağlı olabileceği gibi enfeksiyondan bağımsız da gelişebilir.Hastanın savunma mekanizmasında bir bozukluk yoksa çoğu hastalıkla birlikte ateş de görülür, acile yatan hastaların %20’si yüksek ateş şikayeti ile gelmektedi r.İki yaşından küçük çocukların %70’i yılda en az bir kere ateşli hastalık geçirir.

Ateş, vücudun farklı bölgelerinden ölçülebilir.Ölçümün yapıldığı yerler; ağız, koltuk altı, makat ve kulaktır. Çıkan sonuçölçülen yere göre değişiklik gösterir. En güvenli ölçüm yeri makattır ancakpratiği zor olduğu için koltuk altı daha çok tercih edilir. Normal oda ısısında ve uygun giyinmiş çocuğun ateşi;

makattanölçüldüğünde 37.5’ ten,

koltukaltından ölçüdüğünde 37.2’den,

kulakiçinden ölçüdüğünde 38 dereceden fazla ise yüksek kabul edilir.

Çocuğun ateşi 41 dereceden yüksek ölçülmüşse ve bununla birlikte bilinç değişikliği, ağır hava yolu tıkanması, dolaşımbozukluğu ve deri döküntüleri varsa  acilen hastaneye başvurulması gerekmektedir. Sıcak ortam ve kalın giysi gibi olumsuz koşullar giderildikten sonra ateşi düşmeye başlıyorsa, laboratuvar testleri normal, refleksleri canlı ise evde tedavi tercih edilir.

Ateş fark edildikten sonra öncelikle ortamsıcaklığı ve çocuğun kıyafetleri kontrol edilmelidir. Çocuk çok kalın giydirilmiş veya oda sıcaklığı çok yüksek olabilir. Bu faktörler uygun olduğu halde çocuğun ateşi yükselmeye devam ediyorsa ya da düşmüyorsa ılık duşa sokulmalıdır.
Soğuk duş çocuğu huzursuz edeceği gibi ani ısı değişimine bağlıbaşka sorunlara da neden olacağından ılık duş tercih edilmelidir. Ayrıca vücutta büyük atardamarların geçtiği bölgelere yani koltuk altına, kasık bölgesine ve boyuna ılık havlu ya da bez konularak ateş düşürülmeye çalışılabilir.Toplumda sık uygulanan alkollü, sirkeli, kolonyalı bezlerin ateşi düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlanmamıştır ve kullanılması gereksizdir. Ateş yükselmeye devam ediyorsa en yakın hastaneye başvurulması gerekir.

Çocukta Yüksek Ateşin Nedenleri 

Çocuklarda ateş genellikle enfeksiyondan kaynaklanır. Ateş, bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasını tetikleyerek vücuda yardımcı olur. Aynı zamanda ateşe bağlı olarak yüksek sıcaklık  mikropların gelişmesini zorlaştırdığından savunma sistemi için önemlidir.

Çocukların ateş yüksekliğinin diğer nedenleri:

1.Aşırı Giydirme: Bebekler, özellikle de yeni doğanlar, aşırı giydirildiklerinde, battaniyeye sarıldıklarında veya sıcak bir ortamda tutulduklarında yüksek ateşten muzdarip olabilirler. Ayrıca yeni doğanlarda ateş ciddi bir enfeksiyonun işareti olabileceğinden, aşırı giyinen bebeklerin bile ateşi olup olmadığı bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.

2.Aşı sonrası: Bebekler ve çocuklar bazen aşı olduktan sonra yaklaşık bir gün süren hafif bir ateşe yakalanırlar.

3.Diş çıkarılması: Diş çıkarılmasına bağlı olarak bir çocuğun vücut ısısında hafif bir artış olabilir, ancak sıcaklığın 37,8°C'den  yüksek olması diş çıkarılmaya genellikle bağlı değildir.

Çocukta Yüksek Ateş Görüldüğüne Ne Yapmalı?

Çocukların ateşi varken onlara göz kulak olunmalıdır.Çocuğun dinlenmesi sağlanmalı ve sıvı içirilmelidir.Sıvı tüketimi özellikle terleme nedeniyle kaybettikleri sıvıyı telafi etmek için önemlidir.
Yüksek ateşi olan çocuklara ıslatılmış havlularla kompres de yapılabilir.
Çocuğun ateşe devam ettiğinde, hafif giysiler giymeleri ve hafif bir çarşaf veya battaniyeyle örtülmelerini sağlanmalıdır. Ağır giysiler ve battaniyeler vücudun soğumasını engelleyebilir ve bu da çocuğunuzun rahatsız olmasına neden olabilir. Odayı rahat edebileceğiniz bir sıcaklıkta tutun; ne çok sıcak ne de çok soğuk.
Aşağıdaki duurmlar geliştiğinde ise çocuğu bir sağlık merkezine götürmek gerekecektir.

1.Üç aydan küçük ve rektal sıcaklığı 38°C  veya daha yüksek olan çocuklar
2. Ateşi 39°C'den yüksek olan üç aylık veya daha büyük
3.Her yaşta ancak kanser veya orak hücre hastalığı gibi sağlık sorunu olan ve ateşi olan çocuklar

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?