Corona Virüsü Testi: Beyaz Saray Amerika'da Yeterli Test Kitinin Olmadığını Kabul Ediyor

Yayın Tarihi : 2020/03/16 21:18 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/18 12:34 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz

Beyaz Saray, her iki ABD kıyısından hastalık vakaları ülkenin içine doğru hareket ettiği için yeterli corona virüs test kitine sahip olmadığını kabul ediyor. Başkan Yardımcısı Mike Pence, Trump yönetiminin bu hafta bir milyon test seti sunma hedefini karşılayamayacağını söyledi. Bu arada Kongre, salgınla mücadele için acil yardım paketini onaylamada olağan dışı bir hızla hareket etti. Amerika ve dünyadaki son durumu öğrenmek için makalemizin devamını okumayı unutmayın!

Corona Virüsü Testi: Beyaz Saray Amerika'da Yeterli Test Kitinin Olmadığını Kabul Ediyor

Küresel olarak, yetkililer 92.000'den fazla virüs vakasını doğruladı.

80.552 vaka, toplam görülen vakanın çoğu virüsün ortaya çıktığı yerde yani Çin'de görüldü. Bugüne kadar ülkede 3.042 kişi öldü.

ABD'nin kuzeybatı Washington eyaletindeki kurbanlardan biri hariç tümü ile ABD'de corona virüsten ölenlerin sayısı Perşembe günü 12'ye yükseldi.

Şu anda 20 eyalette 200'den fazla Covid-19 vakası var.

Yolcular virüs için test edilirken bir yolcu gemisi, Grand Princess, Kaliforniya kıyılarında kaldı.

Nereye yayılıyor?

Washington'da, Seattle bölgesindeki yetkililer 20 yeni virüs vakasını açıkladı ve sağlık departmanına göre bu eyalette toplam vaka sayısı 70'e çıktı.

Şimdiye kadar ABD'de ölenlerin dokuzu, Seattle'daki bakımevinde kalıyordu ve şu anda yetkililer tarafından bakımevinin enfeksiyon önleme yönergelerine uyup uymadığı araştırılıyor.

Microsoft ve Amazon da dahil olmak üzere Seattle bölgesindeki bazı büyük işletmeler bazı işlemlere kapatıldı veya çalışanları evden çalışmaya yönlendirdi.

Bir gecede 22'ye yükselen vaka sayısı New York'ta ve çevresinde görüldü. Belediye başkanı hükümetten acilen daha fazla test seti göndermesini istedi.

 Üç corona virüs vakasıyla sonuçlanan İtalya okul gezisinden dolayı ABD'nin Rhode Island eyaletinde yaklaşık 200 kişi karantinaya alındı. 

 Test kitleri nerede? 

  Pazartesi günü yapılan basın toplantısında, Gıda ve İlaç İdaresi Üyesi Stephan Hahn bu hafta sonuna kadar bir milyona yakın testin hazır olacağını söyledi. 

  Ancak ABD'nin salgına verdiği tepkiyi koordine eden Başkan Yardımcısı Pence, Perşembe günü bu hedefin karşılanamayacağını kabul etti. 

  Minnesota'daki bir fabrikayı ziyareti sırasında "Pence, ileride talep olacağını tahmin ettiğimiz şeyi karşılayacak yeterli testimiz yok" dedi. 

  Akşam Washington eyaletinde konuşan, Bay Pence şöyle söyledi:  "Testlerin mevcut olduğundan emin olmak için hala bir yolumuz var." 

Ancak önümüzdeki hafta sonunda ABD hükümetinin teşhis tedarikçisinin ülke genelinde 1,2 milyon Amerikalı'nın corona virüs için test edilmesini sağlayacak kitler dağıtacağını söyledi.

  Başkan Donald Trump, yönetiminin salgının merkez üssü olan Çin'i ve İran'ı 14 gün içinde ziyaret eden yabancı uyrukluların girmesini yasaklama kararı nedeniyle ABD'de virüs vakalarının nispeten az teyit edildiğini söyledi. 

Ancak sağlık uzmanları, virüsün test kitlerinin eksikliği nedeniyle ABD'de fark edilmeden yayılabileceğinden korkuyor.

Başkanının Perşembe günü ABD Senatosu tarafından 96-1 oyla 8.3 milyar $ (6.4 milyar £) tutarında bir fon tasarısı imzalanması bekleniyor. Devlet ve yerel yönetimlerin corona virüsle savaşmasına yardımcı olması amaçlanmıştır.

coronavirüs

Grand Princess yolcu gemisinde son durum nedir? 

Daha önce gemide bulunan yolcular virüsten öldükten sonra, yetkililer, yolcuları ve mürettebatı test edilinceye kadar 142 İngiliz de dahil olmak üzere yaklaşık 3.500 kişinin bulunduğu bir yolcu gemisinin Kaliforniya sahillerine demir atmasını emretti.

Perşembe günü, bir Sahil Güvenlik helikopteri test kitlerini iple 951ft (290m) büyüklükteki Grand Princess gemisine indirdi.

Princess Cruise Lines, test için 100'den az kişinin tespit edildiğini söyledi. Sonuçların Cuma günü çıkması bekleniyor.

Kaliforniya eyalet başkanı Gavin Newsom," yolcuları uygun şekilde değerlendirene kadar gemi kıyıya gelmeyecek" dedi.

Geçen ay Grand Princess ile  seyahat eden bir adam corona virüsten öldü. Yetkililer, 71 yaşındaki adamın daha önce rahatsızlığı olduğunu söyledi.

Yetkililer, bu yolculuktan virüs kapan 2 yolcunun Kuzey Kaliforniya'daki hastanede olduğunu söyledi.

Wall Street nasıl tepki veriyor?

Wall Street, % 3'ten daha düşük üç ana ABD hisse senedi endeksini göndererek virüsten nasıl etkilendiğine dair endişeleri Perşembe günü tekrar paylaştı.

Seyahat şirketleri yine en çok etkilenen isimlerden oldu, Royal Caribbean Cruises'ın verimi %16'dan ve Carnival Corp'un %14'ten daha düşük.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, sektörün bu yıl 113 milyar dolar kaybedebileceği konusunda uyardıktan sonra seferler çift haneli rakamlara düştü.

Başka yerlerde neler oluyor?

İran'da en az 107 kişi virüsten öldü ve yetkililer salgını engellemek için büyük şehirler arasında seyahati kısıtladı. Okullar da Nisan ayına kadar kapatıldı.

  • Irak, biri Bağdat'ta olmak üzere teyit edilen ilk iki ölümü açıkladı.
  • İsrail ve Filistin yetkilileri, yedi kişiye corona virüs teşhisi konduktan sonra Beytüllahim şehrini karantina altına aldı.
  • Kanada, sekiz tanesi en batıdaki eyalet olan British Columbia'da olmak üzere dokuz yeni vaka açıkladı. Ulusal boyutta toplam 45 vaka görüldü.
  • İngiltere Perşembe günü ilk ölümü yaşadı.  Ölen kişi altta yatan sağlık koşullarına sahip yaşlı bir hastaydı. İngiltere'de, virüs teşhisi konan insan sayısı Çarşamba gününden bu yana 30'dan 116'ya ulaştı.
  • İtalya Perşembe günü 41 yeni ölüm bildirdi, bir günde şimdiye kadarki en yüksek ölüm sayısı 148'e çıktı. Ülke tüm okulları ve üniversiteleri en az 10 gün boyunca kapattı.
  • Fransız basınında yer alan habere göre, Paris Maratonu daha sonraki bir tarihe ertelendi. Le Parisien, 65,000 koşucunun yer almak için kayıt yaptırdığını söyledi.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51761435

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?