CRP Değeri 400 Ne Anlama Gelir?

Yayın Tarihi : 2020/04/09 15:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/22 12:40 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

CRP testi özellikle enfeksiyonların tanı ve takibi ile romatizmal hastalıkların tanısında sıklıkla kullanılan bir kan tahlilidir. Tahlil sonuçlarında CRP 400 değerini gören kişiler bu sonucun ne anlama geldiğimi merak eder. Bu yazımızda CRP değeri 400 ne anlama gelir konusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

CRP Değeri 400 Ne Anlama Gelir?

CRP Nedir?

CRP testi bir akuz faz reaktanı testi olup serolojik yöntemlerle çalışılan bir kan tahlilidir.CRP testi '' C Reaktif Protein'' terimlerinin kısaltılmasından oluşur.
CRP yaygın olarak enfeksiyon tanı ve takibinde, bazı romatizmal hastalıklar vetravma durumlarında istenen ve yapılan bir kan tahlilidir. Ayrıca son zamanlarda CRP’nin kişide kardiyovasküler  hastalıklar yönünden de risk  olup olmadığının belirlenmesinde kullanıldığına dair bilgiler bulunmaktadır.
C-reaktif protein testi, kanınızdaki c-reaktif protein (CRP) seviyesini ölçer. CRP, karaciğer tarafından üretilen bir proteindir. Enfeksiyon, enflamasyon bibi durumlara cevap olarak kan dolaşımında bulunur.Ana işlevi ise, eğer vücudumuza bir yaralanma, enflamasyon ve enfeksiyon var ise, vücudumuzdaki dokuları bu durumlara karşı korumaktır.

CRP Normal Değerleri Nedir?

CRP normal değerleri testin yapıldığı laboratuvar, kullanılar laboratuvar kiti, testin yöntemi ve cihaza göre küçük  farklılıklar gösterebilir. Genel olarak CRP testi  normal değeri 0-6 mg/Ldir. Bazı laboratuvarlar 0-3 mg/L referans aralığını dikkate alabilir.
CRP tahlili ve normal değerleri ile ilgili kafanıza takılan sorularınızı günün her saati uzmanlarımıza online sorabilirsiniz.

CRP Değeri 400 Ne Anlama Gelir?

CRP değerinin kan tahlil sonucunda  400 çıkması normal değildir. CRP 400 olarak çıkan bir kan tahlil sonucu, CRP değerinde normalin çok üstünde bir artış olduğu anlamına gelir.
Bu tür yüksek durumlarda tahlili isteyen doktorun da yönlendirmesiyle tahlilinin uygun periyodlarda tekrarı gündeme gelebilir. Bu tür bir yükseklikte ilk olarak akla enfeksiyon olasılığı gelmektedir.
Ancak farklı nedenler de CRP değerinin 400 ve üstü olduğu durumları akla getirebilir.Aşağıda bu durumlar hakkında detaylı bilgi verilmiştir.

CRP Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?

Enfeksiyonlar (Özellikle bakteriyel enfeksiyonlar) Ancak COVID 19 enfeksiyonu gibi viral enfeksiyonlarda da yüksek çıkabilir.
Myocard Infarktüsü (Kalp krizi),
İnme durumu,
Travmalar, yaralanmalar, 
Yanıklar (özellikle 3. derece yanıklar),
Romatizmal ve Enflamatuvar Hastalıklar:(FMF (ailevi akdeniz ateşi, Romatoid artrit, SLE hastalığı, Crohn hastalığı),
Akut Pankreatit,
Kırıklar (Özellikle çoklu ve ileri derecede kırıklar),
Malignite durumları (bazı kanser türleri),
Geçirilmiş ameliyatlar sonrası,
CRP Testi ve Yüksekliği ile ilgili çok daha detaylı bilgi için tıklayınız....

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?