CRP Testi Nedir? CRP Hangi Durumlarda İstenebilir?

22.06.2018 08:00 | Güncelleme: 18.03.2019 04:15 | Yazar: Dr. Cem Argun
CRP testi, doktorlarca sıklıkla istenen laboratuvar testleri arasında yer alan bir tahlildir. Damardan alınan kan örneğinden serolojik yöntemler kullanılarak çalışılmaktadır.Enfeksiyon ve romatizmal hastalıkların araştırılması başta olmak üzere bir çok hastalığın tanı ve takibinde kullanılmaktadır.
CRP Testi Nedir? CRP Hangi Durumlarda İstenebilir?
A

CRP Testi Nedir?

CRP testi, günümüzde doktorlarca en sık tercih edilen laboratuvar testlerinden biridir.
Tahlil.com olarak, CRP testinin hangi durumlarda doktorlarca istenebildiğine dair bir yazı hazırladık.
CRP genel olarak inflamasyon durumlarında istenen bir tahlildir. İnflamasyon; türlü mikrobik etkenler  veya toksinlere karşı vücudun göstermiş olduğu iltihabi bir  reaksiyondur. CRP testinin, özellikle  bir hastalığa tanı koyduracak kadar duyarlı bir test olmadığı bilinmelidir.

CRP testi genel olarak  enfeksiyon ve inflamasyonların genel bir göstergesi olup doktorları ileri test ve tedavinin gerekli olabildiği konusunda uyarıcıdır.

CRP Tahlili Nasıl Yapılır?

CRP tahlili için aç karna kan vermeye gerek bulunmamaktadır.Toplardamardan alınan kan tahlili örneği laboratuvarda santrijüjde çevrirlir ve serum örneği elde edilir.Serum örneğinden yapılan serolojik yöntemler ile CRP tahlili sonuçlandırılır.

CRP Tahlili Neyi Gösterir?

CRP testi genel olarak  enfeksiyon ve inflamasyonların genel bir göstergesi olup doktorları ileri test ve tedavinin gerekli olabildiği konusunda uyarıcıdır. Özellikle enfeksiyonların araştırılması ve tedavide antibiyotiğe gerek olup olmaması yönünden istenir.CRP yüksek çıkan tahlil sonuçları elde edildiğinde doktorlar enfeksiyon yönünden hastaya antibiyotik tedavisi başlayabilmektedir.
Ayrıca CRP tahlili romatizmal hastalıkları gösteren bulgular verebilmektedir.

CRP Tahlili Yüksekliği Hangi Durumlarda Görülür?

  1. Bakteriyel etkenlere bağlı enfeksiyonlar.
  2. Bazı romatizmal hastalıkar (Ankilozan Spondylit gibi.)
  3. Koroner arter hastlıkları
  4. Obezite durumları
  5. İmmün sistem hastalıkları
  6. İnsülin direnci bulunan kişiler

CRP Testi Hangi Durumlarda Doktorlarca İstenir?

  1. CRP testinin istenebildiği durumların başlıcaları aşağıda belirtilmiştir:
  2. Enfeksiyon  ve romatizmal hastalıkların varlığından kuşku duyulan durumlar
  3. İltihaplı bağırsak hastalığı ve eklem iltihabı şüphesinde
  4. Otoimmün hastalıkların varlığının araştırılmasında
  5. Pelvisin iltihaplı hastalığı tanısında
  6. Koroner arter hastalığı ve kalp hastalıklarında
  7. Yara iyileşmesini,  organ nakilleri veya yanıkları olan hastalar laboratuvar yönünden  izleyip olası enfeksiyonlara erkenden tanı koymak için CRP testi istenebilmektedir.

CRP Tahlil Sonucu Kaç Olmalı?

CRP tahlili normal değeri 0-6 mg/Ldir. Normal değerler tahlilin çalışıldığı laboratuvar, tahlil yöntemi, kullanılan reaktif ve cihaza göre farklılık gösterebilir. Bu konuda en sağlıklı değerlendirme rapor edilen tahlil sonucunda belirtilen referans değerlerin tahlilin yorumlanması aşamasında göz önünde bulundurulmasıdır.

CRP Tahlili Ne Kadar Sürede Çıkar?

CRP tahlili kan örneği laboratuvara ulaştıktan sonra en geç 1-2 saatte sonuçlanmakta ve uzman tarafından kontrol edilip onaylandıktan sonra ise rapor edilip çıkmaktadır.

CRP testi hakkında daha detaylı bilgi almak, CRP testinin dormal değerleri ve hangi durumlarda yüksek çıktığını öğrenmek için tıklayınız...

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

ercan07_76 | 24.01.2017 10:21

CRP. 11 çıktı

Tahlil.Com | 24.01.2017 10:21

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.


Mustafa Oflaz | 24.09.2014 03:27

Merhaba. Uzun süredir belimde ve sol bacağımda dayanılmaz ve hareket ettirmeyen bir ağrı var. Tüm MR sonuçları, röntgen sonuçları tertemiz çıktı. Fakat CRP testim 15.5 çıktı. Bu sonuç normalin çok mu üstündedir? Ne gibi bir rahatsızlığın belirtisidir?

Tahlil.Com | 24.09.2014 08:23
Biraz yüksek, inflamatuar bir hastalık olabilir, romatolojiye başvurmanızı öneririz..
demetyuce97 | 11.04.2014 05:03

CRP sonucum



0-5



<3.36 normal mi?

Tahlil.Com | 12.04.2014 03:52
Sonucunuz normaldir..
hasanunsal06 | 07.04.2014 01:37

annem 50 yasında ayaklarındaki agrılar icin fizik tedaviye gitti doktor seker hastalıgı oldugu icin kan tahlili yapılmasını istemis .sonuçları crp 0,468 h referans 0-0,4 lym 20,1 L referans 30-36 eos H6,9 H referans 0-6 bilgilendirseniz sevinirim

Tahlil.Com | 09.04.2014 12:55
Sonuçlarınızda ciddi bir problem görünmüyor ancak şeker hastalığı ile ilgili bir tetkik yazdıklarınız içinde bulunmamaktadır..
Kültür Çeşitleri Nelerdir?
Vücudun herhangi bir yerinden alınan, enfeksiyon olup olmadığını anlamak için yapılan tahlildir
Kulak Kültürü Nedir?
Kulak; diğer dış bağlantılı organlarda olduğu gibi, enfeksiyonla karşılaşabilen bir organdır
Gaitada Gizli Kan Testi Neden Yapılır?
Dışkıda gizli kan testi; sindirim ve boşaltım sisteminde herhangi bir kanamanın olup olmadığı araştırmasının yapılmasında kullanılan testtir
Alzheimer Teşhisi 18 Yıl Öne Alınıyor
Daha önce yapılan pek çok araştırma, alzheimerin 2 yıl öncesinden saptanabileceğini kanıtlamıştır
Dörtlü Tarama Testinde Hangi Değerlere Bakılır?
Dörtlü tarama testi; gebeliğin 15-20
VDRL TPHA FTA-ABS Testleri Arasındaki Fraklar
Bu testlerin temel özelliği cinsel yolla bulaşan frengi hastalığı tanısında kullanılmalarıdır
Yumurtlama İlk Adetten Nekadar Sonra Olur?
Yumurtlama denen olay; kadının rahminde yumurtalıkların, gebe kalmaya müsait olmasıdır
Gebelikte Papsmear Testi Yapılırmı?
Papsmear testi; hastanın şikayeti dahi olmasa, belli aralıklarla rutinde yapılması gereken  bir testtir
Erken Doğan, Erken Doğuruyor
Genetik faktör; genlerde bulunan bir özelliğin nesilden nesile aktarılmasıdır
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Koyulur?
İdrar yolu enfeksiyonu; idrarda yanma ve ağrıyla kendini belli eden, bakteri kaynaklı hastalıktır
Menopoz Belirlemesinde Yapılan Tahliller Nelerdir?
Menopoz; kadınların yumurtlama dönemlerinin tamamen sona erdiği, hormonal değişikliklere sebep olan bir dönemdir
Ovulasyon Testi Nasıl Yapılır?
Ovulasyon kitinin kullanış şekli; markasına göre değişir
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com