CT Anjiyografinin Tanıdaki Doğruluk Payı Ne Kadardır ?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/24 14:02 •

GünümüzdeCT Anjiyografi kalp hastalıklarının tanısında sıklıkla kullanılan bir tahlil yöntemidir. Özellikle girişimsel bir işlem olmayıp işlem sonrası kişi günlük aktivitelerine dönebildiği için standart anjiyografi tahlilinden çekinen kişilerin tercih ettiği bir tahlildir. Bu yazımızda CT Anjiyografi hakkında  ve tanıdaki doğruluk payı konusunda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

CT Anjiyografinin Tanıdaki Doğruluk Payı Ne Kadardır ?

CT Anjiyografi Nedir?

CT Anjiyografi, Türkçe ifadeyle ise bilgisayarlı tomografi (BT) koroner anjiyografisi, kalbe kan sağlayan arterleri inceleyen bir görüntüleme testidir.Son yıllarda özellikle klasik anjiyografi çektirmekten endişe duyan kişilerce tercih edilmektedir. BT koroner koroner anjiyografi, kalbin ve kan damarlarının görüntülerini üretmek için güçlü bir X-ışını kullanır. Test çeşitli kalp hastalıklarına tanı koymak için kullanılır.
CT Anjiyografi işlemi noninvazivdir, yani bir girişim gerektirmez bu nedenle de iyileşme süresi gerektirmez.

CT Anjiyografi Hangi Durumlarda Yapılır?

CT Anjiyografi esas olarak kalpteki daralmış veya tıkalı arterleri (koroner arter hastalığı) kontrol etmek için kullanılır. Ayrıca diğer kalp rahatsızlıklarına tanı koymak için de kullanılır.
CT Anjiyograf standart koroner anjiyogramdan farklıdır. Standart angiografide  kasık veya koldan kalbe veya koroner arterlere giden esnek bir tüp (kateter) kullanılır.CT Anjiyografide ise bu tür girişimsel bir yol kullanılmaz.

CT Anjiyografi Riskleri:

CT Anjiyografide kişi radyasyona maruz kalır. Radyasyon miktarı ise kullanılan makinenin türüne göre değişir. Hamile kadınların, doğmamış çocuğa zarar verme olasılığı nedeniyle BT anjiyogramı yaptırmamaları gerekir. Bu tahlilde kan damarlarının görüntülerde daha net görünmesine yardımcı olmak için kontrast boya kullanılır.Bazı kişilerin kontrast boyaya karşı alerjik reaksiyonu vardır. Alerjik reaksiyon geçirme konusunda endişe olduğunda doktora bilgi verilmesi gerekmektedir.Eğer kişide kontrast boya alerjisi varsa reaksiyon riskini azaltmak için işlemden 12 saat önce steroid ilaç almak gerekebilir.

CT Anjiyografi İşlemine Hazırlık

İşlem öncesi doktorunuz muhtemelen CT Anjiyografi  konusunda bilgiler verecektir. 

Gıda ve ilaçlar: Genellikle test, testten yaklaşık dört saat önce hiçbir şey yememeyi gerektirir. Su içilebilir. Testten 12 saat önce kafeinli içecekler içmeyin çünkü bunlar kalp atış hızını artırabilir ve kalbin net görüntülerini almayı zorlaştırabilir. Aldığınız ilaçları ise doktorunuza bildirmelisiniz. 

Giyim ve kişisel eşyalar: Bel üzerindeki takıların, gözlüklerin ve kıyafetlerin çıkarılmasını gerektirir. Tahlil sırasında hastane önlüğünü giyilmesi gerekmektedir.

CT Anjiyografi İşlemi Süreci Hakkında Bilgiler

Bu işlem genellikle bir hastanenin radyoloji bölümünde veya ayakta tedavi görüntüleme tesisinde yapılır.

İşlemden önce, kalp atış hızınızı yavaşlatmak için beta bloker adı verilen bir ilaç kullanılabilir doktor önerisi ile. Bunu yapmak daha net görüntüler sağlayacaktır.Ayrıca koroner arterleri genişletmek için size nitrogliserin isminde ilaç da verilebilir.

İşlem sırasında anestezik bir ilaç verilebilir. Ardından damardan kontrast boya tatbik edilir. Boya, kan damarlarının  daha iyi görünmesine yardımcı olur. Ayrıca kalp atış hızınızı kaydetmek için göğüse  elektrot adı verilen yapışkan yamalar yerleştirilecektir. Bu süreçte hasta, kısa, tünel benzeri bir makineden kayan uzun bir masanın üzerinde yatacaktır.
Tarama sırasında hareketsiz kalmanız ve söylendiği gibi nefesinizi tutmanız gerekir. Hareket bulanık görüntülere neden olabilir.
Hasta, CT Anjiyografi tamamlandıktan sonra normal günlük aktivitelerine dönebilir.  İşlem sonrası kontrast boyanın vücuttan atılması için bol su içilmelidir.

CT Anjiyografinin Tanıdaki Doğruluk Payı Ne Kadardır ?

505 hasta üzerinde yapılan mukayeseli bir çalışmada tomografik anjiyografinin kalp damarlarındaki darlıkların saptanması açısından neredeyse klasik anjiyografi kadar doğru sonuçlar verdiği gösterilmiştir.
Bu araştırmada yüz hastanın sadece 14’ünde damarda saptanan darlık oranı klasik anjiyo sonuçlarından farklı çıkmıştır. 16 hastada damarda darlık olduğu halde tomografik olarak görülmemiş, tomografik anjiyografinin “hastalık yok” dediği vakaların % 91’ında gerçekten damarlar normal bulunmuştur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?