Çürükler Ve Morarmalar Nasıl Oluşur ?

Yayın Tarihi : 2015/04/07 10:59 • Güncelleme Tarihi : 2015/04/07 10:59 •
Çürükler günlük hayatta sıkça karşılaştığımız oluşumlardır
Çürükler Ve Morarmalar Nasıl Oluşur ?

Çürükler günlük hayatta sıkça karşılaştığımız oluşumlardır.Derinin  altındaki kan damarlarının çatlaması ve kanın o bölgeye yayılmasıyla cilt yüzeyine yakın bölgede toplanarak siyah veya mavi bir iz olarak farkına vardığımız sonuçlara yol açar.  İnsanlarda, genellikle herhangi bir şeye çarpma veya herhangi bir şeyin çarpması sonucu morluklar oluşur. 
Çürükler, atletler ve ağırlık kaldırma sporu yapanlar gibi ağır egzersiz yapan bazı insanlarda görülebilir. Bu çürükler, cilt altındaki kan damarlarında görülen mikroskobik yırtılmaların bir sonucu olarak oluşurlar. Sporculardaki çürükler doğrudan etki/travma sebebiyle oluşabilir ve altta yatan bir hematom eşlik edebilir.

Kolayca ya da herhangi bir neden olmaksızın meydana gelen açıklanamayan tesadüfi çürükler, özellikle çürüklere sık sık burun kanamaları ve diş eti kanamaları eşlik ediyorsa, bir kanama bozukluğunun işareti olabilir ya da kan inceltici (antikoagülan) ilaçlardan kaynaklanıyor olabilir.

Genellikle, kaval kemiği veya uyluk kemiğindeki açıklanamayan çürükler, aslında bir karyola direği veya başka bir objeye çarpma sonucu kaynaklanır ve yaralanmanın oluşu hatırlanamaz.

Yaşlanmayla beraber cilt de inceldiği için, yaşlılarda sıklıkla çürükler görülebilir. Altta yatan kan damarlarını besleyen dokular da ayrıca daha kırılgan hale gelir.

C vitamini yetersizliğinde de çok sıklıkla çürükler görülebilir (askorbik asit eksikliği).Çocuklarda, çürük çocuğun fiziksel istismarının bir belirtisi olabilir (çocuk istismarı).


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?