D Vitamini

Yayın Tarihi : 2018/07/25 12:31 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/25 12:31 •
D vitamini; yağda eriyen vitaminler arasında yer almaktadır.
D Vitamini

D vitamini; yağda eriyen vitaminler arasında yer almaktadır. D vitamin, kalsiyum ve fosfor metabolizması için hayati öneme taşır. Bu da kemik sağlığımız için çok önemlidir. Özellikle gelişim çağında ki çocuklar için daha da önem kazanmaktadır.
D vitamini eksikliği dünyada yüksek oranda görülmektedir. Dünya genelinde ortalama %20 ye yakın kişide D vitamini eksikliği görülmektedir .Yaş ilerledikçe yüzde yükselmektedir.
Bu  D vitamin şekilde vücuda alınır birincisi besinlerle diğer bir yol ise cildimizin ışınları kullanarak ürettiği D vitaminidir.  Bu yüzden günde en az 10-15 dk güneşlenmemiz ve yeterli beslenmemiz çok önemlidir.
 
ABD Sağlık Bakanlığı verilerine göre çeşitli durumlarda ihtiyaç duyulan günlük D vitamini ihtiyacı şu şekilde belirlenmiş;
0-7 Ay: 10 mikrogram
7-12 Ay: 5 mikrogram
1-3 Yaş: 15 mikrogram
4-8 Yaş: 15 mikrogram
9-70 Yaş: 15 mikrogram
70 Yaş Üstü: 20 mikrogram- 
 Karaciğer hastalığı, hipertiroidi, koyu ten rengi ve ilaçlar D vitamin düzeylerinin azalmasına sebep olabilmektedir. Bu azalmalar sonucunda kemik ağrıları ,diyabet ,depresyon,halsizlik kas krapları kemiklerde zayıflama,sık sık soğuk algınlığı yaşamak, baş terlemesi görülebilmektedir.Ayrıca daha ciddi hastalıklara ( kanserler, kardiyovasküler hastalıklar gibi) sebep olabilmektedir
Fazla D vitamini. genellikle ilaç takviyesi durumunda ortaya çıkmaktadır.Bu yüzden bu takviyeler doktor kontrolünde kullanılmalıdır.Düzenli olarak fazla D vitamininin daha hafif belirtileri  mide bulantısı, kusma, kabızlık, iştah kaybı, güçsüzlük ve kilo kaybı olmakla birlikte D vitamin değeri çok yüksek olduğu durumda kalp ve ciğerlerde kalsiyum birikimine, zihin karışıklığına, böbreklerde hasara veya böbrek taşına yol açabilmektedir.
Referans Aralığı:        KIŞ;        8,8 - 46,3 ng/mL
                                        YAZ;       15,7 - 60,3 ng/mL
D vitamini bakımından zengin bazı besinler” Balık yağı, Somon balığı ,Uskumru ,Ton balığı, Sardalye , ,Soya , İnek sütü, Mantar, Yumurta, Süt ürünleri (peynir, tereyağı) ,İstiridye örnek olarak verilebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?