Delta Hepatit (Delta Antikor) Hepatit D (HDV) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/08/21 12:01 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/27 10:53 •

Delta Hepatit Hepatit D (HDV), Hepatit D virüsünün sebep olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur.Hepatit D enfeksiyonu ancak Hepatit B enfeksiyonu eşliğinde görülebilir.Hepatit B enfeksiyonu bulunmayan bir kişi Hepatit D enfeksiyonu geçirmez.Hepatit D belirtileri ise halsizlik,gözlerde ve vücutta sarılık ile karaciğer testlerinde yüksek değerler çıkmasıdır.

Delta Hepatit (Delta Antikor) Hepatit D (HDV) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Delta Hepatit (Delta Antikor) Hepatit D (HDV) Nedir? 

Delta Hepatit Hepatit D (HDV), Hepatit D virüsünün sebep olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur.Hepatit D enfeksiyonu ancak Hepatit B enfeksiyonu eşliğinde görülebilir.Hepatit B enfeksiyonu bulunmayan bir kişi Hepatit D enfeksiyonu geçirmez.

Hepatit D Virüsü Nasıl Bulaşır?

Hepatit D virüsü ( HDV) kan ve kan ürünleri ve vücut sıvıları ile temas sonrası  bulaşır. Bulaşma yolları aynen Hepatit B ve Hepatit C gibidir. Şüpheli ve korunmasız cinsel ilişki,steril olmayan malzemelerle yapılan dövme, vücut bakımı, dezenfeksiyona uyulmayan tıbbi mazemelerle gerçekleştirilen diş tedavileri bulaş da etkendir.Yine aynı Hepatit B ve Hepatit C de olduğu gibi maternal yolla annedn bebeğe bulaş da mümkündür.

Hepatit D'nin Kuluçka (inkübasyon) süresi ne kadardır?

Hepatit D nin inkubasyon süresi 15 ile 45 gün arasındadır.değişir.Yaklaşık her 20 Hepatit B enfeksiyonu geçiren kişilerin  birinde Hepatit D enfeksiyonu teşhis edilebilir.
Hepatit D enfeksiyonu eşlik ettiği Hepatit B enfeksiyonlarının seyrini huzlandırır, hastalığı ağırlaştırır.Önceden de belirtiğimiz üzere Hepatit B enfeksiyonu olmadan Heğatit D enfeksiyonu olamayacağından Hepatit B virüsü bir nevi Hepatit D virüsü fabrikası gibi çalışmaktadır.
Hepatit D virüsü, Hepatit B hastalarında karaciğer kanseri, siroz ve karaciğer yetmezliği gibi istenmeyen ve hayatı olumsuz yönde etkileyen sonuçları tetiklemektedir. Özellikle siroz riskini kayda değer oranda yükseltmektedir.

Hepatit D Belirtileri Nelerdir?

Sürekli yorgun hissetme, ALT,AST,GGT gibi karaciğer foksiyon testlerinin normalin üstüne çıkması, gözlerde ve vücutta sarılık görülmesi, idrar renginin koyu olması başlıca ve sık görülen belirtilerdir.Önceden Hepatit B olduğu bilinen bir kişide birdenbire sarılık görülmesi ve beraberinde de karaciğer fonksiyon testlerinde (ALT,AST,GGT) yükselme Hepatit B nin ardından gelişen bir Hepatit D enfeksiyonunu  akla getirmelidir.

Hepatit D Tanısı Hangi Testlerle Konulur?

Tanıda öncelikle ELİSA yöntemiyle çalışılan Anti Delta Antikoru bakılmalıdır.Bu testin diğer adı ise Anti HDV'dir.
Bu testin pozitifliği yani Anti HDV'nin pozitifliği Hepatit D tanısına ulaşmayı hekantikoru saptanamaybilir.Bu durumda HDV RNA PCR tahlili en doğru tanıyı sağlayacaktır.

Hepatit D Tedavisi:

Tedavide antiviral ilaçlar ve interferon kullanılmaktadır.Hepatit D tedavisi enfeksiyon hastalıkları ve/veya gastroenteroloji dpktorlarına yapılmalıdır.Tedaviye ne kadar erken başlanırsa tedavide başarı şansı da o kadar yüksek olacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?