Delüzyonel Parazitoz Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/01/12 11:40 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/31 14:37 •

Delüzyonel parazitoz hastalığı, kişide herhangi bir parazitik canlı ile enfekte olmamasına karşın buna inanması ve parazitik enfeksiyon belirtileri göstermesi halidir.

Delüzyonel Parazitoz Nedir?

Delüzyonel parazitoz hastalığı, kişide herhangi bir parazitik canlı ile enfekte olmamasına karşın buna inanması ve parazitik enfeksiyon belirtileri göstermesi halidir. Bu durumda kişi doktorlara giderek fiziksel tahliller yaptırır. Sonuçların temiz çıkması dahi kişiyi ikna etmez ve parazitik belirtiler göstermeye devam eder. Bu durum doğru bir psikolojik destek ile düzeltilebilir. 

Delüzyonel Parazitoz Hastalığı Hangi Alanlarda Görülür?

Delüzyonel parazitoz; olmayan parazitin varmış gibi hissedilmesidir. Ancak bu hastalık, pek çok alanda, pek çok kişi tarafından, farklı şekillerde yaşanan bir hastalıktır. Bazıları hamile olmadığı halde kendini hamile gibi hisseder ve vücunda oluşan her değişimi, tahlillerinde gebelik olmasa dahi gebeliğe yorar. Bazıları; çevreleri çok temiz olmasına rağmen her zaman kirli gibi algılar ve bu yönde tepki geliştirir. Bazıları da kemik ağrısı olmadığı halde, hep kemik ağrısı hisseder… Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bu hastalıklarda ortak nokta, kişinin nasıl hissettiğidir. Özellikle takıntılı, mükemmeliyetçi ve bir beklenti içinde olan insanların bu hastalıklarla karşılaştığını biliyoruz. Bu kişiler her an, çevresinde tehdit var gibi algılar ve bunu takıntılı oldukları yere doğru yönlendirirler. Örneğin bir kadın gebelik istiyor ve düzenli cinsel hayat yaşıyorsa; her acıktığında, her susadığında, her baş ağrısında, her idrara çıktığında hamile gibi hisseder, böyle gibi davranır. Gebelik tahlili pozitif çıkmasa dahi inancını kaybetmez, yeniden tahliller yapar ve hal ve hareketlerinde hamile gibi yaşamını devam ettirir.

Delüzyonel Parazitoz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bu hastalıkta önemli olan hastayı inandırmaktır. Yani fiziksel değil, psikolojik olarak tedavi olması gerekir. Tabii tüm tahlillerinin hastalık olmadığı yönünde hemfikir olması gerekli ve önemlidir. Diğer yandan, bu hastalığın meydana gelmesi sebepsiz değildir. Hastanın muhakkak bu hastalığı düşünmesinde bir yaşanmışlığı veya farkına varmadan bir etkilenmişliği vardır. Dolayısıyla tedavi için, öncelikle hastalığın başlangıç noktasını bilmek ve bu noktayı tedavi etmek gerekir. Bu olayların tamamı bilişseldir. Yani kafada bu işler halledilmeli ve kişi sağlıklı olduğuna inandırılmalıdır. Uzun tedavi seansları gerekse  de; hasta ve ona destek olacak yakınları mutlaka bu seansları düzenli takip etmeli ve tedaviye yeterince inanmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?