Derin Ven Trombozu (DVT) Nedir? Kimlerde Görülür?

Yayın Tarihi : 2018/04/01 23:57 • Güncelleme Tarihi : 2018/04/01 23:57 •
Derin ven trombozu basit bir anlatımla toplardamarlardapıhtı oluşması ve tıkanması demektir
Derin Ven Trombozu (DVT) Nedir? Kimlerde Görülür?

Derin ven trombozu basit bir anlatımla toplardamarlardapıhtı oluşması ve tıkanması demektir. Bir dolaşım bozukluğu hastalığıdır.Vücuttaki kan dolaşımı engellenir. En çok görüldüğü bölge kalça ve bacakkısmındaki toplar damarlardır. Birçok sorundan dolayı gelişebilir ve bellisorunlara yol açar. Genelde 40 yaş üzeri ve kadın cinsiyetine sahip olanlardadaha sık görülür.

Derin ven trombozu en sık kimlerde görülür?

-Genetik kan pıhtılaşma bozukluğu olan kişiler

-Aşırı kilolu-obez bireyler

-Gebeler

-Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi) gören kişiler

-Uzun yolculuklar yapan, bir sebepten dolayı uzun sürehareketsiz kalan veya hareketsiz bir yaşam tarzı sürdüren kişiler.

-Ameliyatlar, kazalar ve kırıklar nedeniyle damar hasarıoluşan kişiler

-Doğum kontrol hapları kullanan kadınlar veya hormontedavisi görenler

-Vücutta şiddetli kusma, ishal gibi durumlarla aşırı sıvıkaybeden kişiler.

-Damar yolundan ilaç tedavisi alırken damar hasarı oluşan,uzun süre kimyasal maddelere maruz kalan veya Buerger hastası olan kişiler.

Derin Ven Trombozunun Belirtileri Nelerdir?

-Ödem, hastalığın en sık görülen belirtilerindendir.Özellikle ayak bileği olmak üzere tıkanan damarın olduğu bölge şişer. Damarıtıkanan bacakla diğer normal bacağın arasında ciddi kalınlık farkı oluşabilir.Erken müdahale yapılmazsa şişlik kasık bölgesine kadar yayılıp farklı sorunlarayol açabilir.

-Derin Ven Trombozu’nun diğer belirtisi ağrıdır. Dolaşımbozukluğuna bağlı olarak bölgede kan akımı durur ve dokular yeterli besinlerialıp, atıkları kana veremez. Bu da aşırı ağrılara sebep olabilir. Tıkanmanınolduğu bacakta ağrı olur.

-Bölgede şişlik ve ağrıya ek olarak kızarıklık görülür.

-Kan akımının durmasına bağlı olarak uyuşma, karıncalanma vekaslarda güçsüzlük görülür.

Derin Ven Trombozunun Tedavisi ve Dikkat Edilmesi GerekenlerNelerdir?

İlk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Tedavide pıhtınınçözülmesi için, yeni pıhtı oluşumunun önlenmesi için ve pıhtının akciğer, kalp,beyin gibi hayati organlara gitmesini önlemek için kan sulandırıcı ilaç tedavisiuygulanır.

Bacağın tümünü kaplayan bir tıkanma varsa ilaç tedavisiyeterli olmayacaktır. Tedavi yöntemine hekim karar verir. Derin Ven Trombozutedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerden biri damarın açılıp pıhtınınçıkarılması ve damarın temizlenmesidir. Bu uygulama anjiyo işlemiyle yapılır.

Derin Ven Trombozu’nda etkilenen bacak daima 20-30 cmyüksekte tutulacaktır. Aşağı indirilmemesi gerekir. Bu hastaların tedavisürecinde olabildiğince az hareket etmesi gerekir. Hareket, pıhtının hayatiorganlara taşınmasına sebep olduğu için bol istirahat çok önemlidir. Bölgeyeılık uygulama yapılabilir. Sıcak veya soğuğa maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?