Dikiş İzi Neden Renk Değiştirir? Nasıl Engellenir?

Yayın Tarihi : 2016/05/07 04:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/03/06 18:02 •
Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalan dikiş izlerinde, cilt renginden çok daha koyu renge sahip lekelerin oluştuğu bilinmektedir
Dikiş İzi Neden Renk Değiştirir? Nasıl Engellenir?

Dikiş İzi Nedir?

Açık yaraların kapanması için en sık kullanılan tıbbi müdahale, dikiş atmaktır. Kazalarda, düşmelerde, biyopsi alınması sonrasında, sezeryan doğum sonrasında gibi pek çok durumda ayrılan derinin birleştirilmesinin en güvenli yoludur dikiş atmak. Her ne kadar günümüzde tıbbi tekniklerin gelişmesiyle daha az iz bırakan ipler ve yöntemler kullanılsa da, her müdahalenin az yada çok izi taşınır vücutta ve bu bölgeler dikkatli korunmadığında vücut dokusundan daha farklı bir gelişim gösterir ve özellikle renk değişimi ile daha fark edilir bir konuma gelir ki, bu istenmeyen bir durumdur.

Dikiş İzi Neden Renk Değiştirir?

Dikiş sonrasında her ne kadar ayrılan dokular birleşmiş olsa da, bu dokular doğduğunuz zaman sahip olduğunuz deri gibi gergin ve kusursuz olmaz. Dikişin tutabilmesi için, sağlıklı derinin içinden geçmiş olması gerekir. Bu sebeple gergin ve düz konumunu kaybeder. Bu durumda güneşe veya ışığa devamlı maruz kaldığında, her bir noktası aynı oranda güneşe maruz kalamaz ve renk farklılığı ortaya çıkar. Ayrıca dikiş esnasında kullanılan sağlıklı deri kısmı, bir kısım pigmentlerin etkisini kaybetmesini sağlar ki; bu durum o kısımın daha hassas olmasını sağlar. Bu durumda o bölgeyi korumak daha çok ehemmiyet kazanır.

Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalan dikiş izlerinde, cilt renginden çok daha koyu renge sahip lekelerin oluştuğu bilinmektedir. Bu lekelerin oluşumunu engellemek için dikişli alanı düzenli olarak güneş kremi ile kaplamak oldukça önemlidir. 

Dikiş İzi Nasıl Korunmalıdır?

Üzerinden uzun süre geçen dikişlerde artık deri kaynaması gerçekleşmiş olur. Yani bu kısmın tekrar müdahalesiz yırtılabileceği algısı yanlıştır. Ancak bahsettiğimiz koruma, o kısımı renk değişiminden yani istenmeyen cilt görüntüsünden korumaktır. Bunun için de en tehditkar unsur, güneş ışığıdır. Bu sebeple güneşe maruz kalacağı zamanlarda güneş kremi mutlaka kullanılmalıdır.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?