Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Yayın Tarihi : 2019/03/21 20:43 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/25 17:09 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu makalemizden dış gebeliğin ne olduğunu, nasıl geliştiğini, dış gebeliğin nedenlerini ve belirtilerini ve risklerinin neler olduğunun yanı sıra nasıl tedavi edilmesi gerektiğini ve sizin neler yapmanız gerektiğine dair her şeyi bulabilirsiniz.
Dış gebelik semptomlar, nedenler, riskler ve tedavisi hakkında ardığınız herşey aşağıdaki yazımızda.
Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik, döllenmiş yumurta uterusun içinden başka bir yere yapıştığında meydana gelir. Hemen hemen tüm dış gebelikler fallop tüpünde meydana gelir ve bu nedenle bazen tubal gebelikler olarak adlandırılır. Fallop tüpleri büyüyen bir embriyoyu tutmak için tasarlanmamıştır; böylece, tubal gebelikte döllenmiş yumurta düzgün gelişemez ve tedavi edilmelidir. Dış gebelik 50 gebellikte 1 olur.

Dış Gebelik Nedenleri Nedir? 

Ektopik gebelikler aşağıdakilerin birinden veya daha fazlasından kaynaklanır:

  • Fallop tüpü iltihabı kısmen veya tamamen bloke olmasına neden olabilir.
  • Önceki bir enfeksiyondan veya tüp üzerinde cerrahi bir prosedürden yara dokusu da yumurtanın hareketini engelleyebilir.
  • Pelvik bölgede veya tüplerde daha önce yapılan ameliyat yapışıklıklara neden olabilir.
  • Anormal büyümeler veya doğum kusuru tüpün şeklinde bir anormalliğe neden olabilir.

Kimler Dış Gebelik Riski atındadır?

Dış gebelik için risk faktörleri aşağıda belirtilmiştir:

  • Annenin 35-44 yaş arasında olması
  • Daha önce olan dış gebelikler
  • Daha önce yapılan pelvik veya karın cerrahisi
  • Pelvik Enflamasyon Hastalığı (PID)
  • Birkaç indüklenen kürtaj
  • Tüplerin bağlanmasından sonra veya bir RİA (rahim içi araçlar) içerdeyken hamile kalma
  • Sigara içme
  • Endometriyozis hastalığı
  • Doğurganlık tedavileri geçirme veya doğurganlık ilaçları kullanma




Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Dış Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?

Tipik bir hamilelik belirtileri ve belirtileri yaşayabilirsiniz, ancak potansiyel dış gebeliği tanımak için aşağıdaki belirtiler kullanılabilir:

  • Gelip giden ve yoğunluğa göre değişebilen keskin veya sert ağrılar. (Ağrı, diyafram altında toplanan yırtılmış dış gebelikten kaynaklanan kan nedeniyle pelviste, karında ve hatta omuz ve boyunda olabilir).
  • Vajinal kanama, normal regl döneminizden daha ağır veya daha hafif bir kanama
  • Gastrointestinal semptomlar
  • Zayıflık, baş dönmesi veya bayılma

Birkaç dakikadan fazla süren keskin bir ağrınız varsa veya kanamanız varsa derhal doktorunuzu aramanız önemlidir.

Dış Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?

Dış gebelikler doktorunuz tarafından teşhis edilir, muhtemelen önce karın ağrısı, hassasiyet veya kitle bulmak için bir pelvik muayene yapacaktır. Doktorunuz ayrıca uterusun gelişmekte olan bir fetus içerip içermediğini belirlemek için bir ultrason kullanacaktır. HCG düzeylerinin ölçümü de önemlidir. Beklenenden daha düşük bir hCG seviyesi, dış gebelikten şüphelenmek için bir nedendir.

Doktorunuz ayrıca progesteron seviyenizi test edebilir, çünkü düşük seviyeler dış gebeliğin bir işareti olabilir. Buna ek olarak, doktorunuz bir  kuldosentez yapabilir; bu, vajinanın üst kısmında, uterusun arkasında ve rektumun önünde bir alana iğne sokmayı içeren bir prosedürdür. Bu alandaki kan varlığı, rüptüre bir fallop tüpünden kanamayı gösterebilir.

Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Ektopik gebelik aşağıdaki yollardan herhangi biriyle tedavi edilebilir:

  • Hamileliğin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak vücudun hamilelik dokusunu emmesine izin veren ve fallop tüpünü koruyabilen metotreksat verilebilir.
  • Tüp gerginleşirse veya rüptüre olmuş ve kanamaya başlarsa, bir kısmı veya tamamı çıkarılmalıdır. Bu durumda, kanamanın derhal durdurulması gerekir ve acil cerrahi gereklidir.
  • Genel anestezi altında laparoskopik cerrahi yapılabilir. Bu prosedür, dış gebeliği gidermek ve etkilenen fallop tüpünü onarmak ya da çıkarmak için laparoskop kullanan bir cerrah tarafından gerçekleştirilir. Dış gebelik laparoskopik olarak kaldırılamazsa, laparotomi adı verilen başka bir cerrahi işlem yapılabilir.

Dış Gebelik Tedavisi Sonrası Ne Yapmalısınız?

Tedavi sonrası tüm fallop tüpünüz çıkarılmadıysa, hCG seviyenizin sıfıra ulaşana kadar düzenli olarak tekrar kontrol edilmesi gerekecektir.  Yüksek olan hCG seviyesi ektopik dokunun tamamen çıkarılmadığını gösterebilir ve bu da metotreksat ile cerrahi veya tıbbi tedavi gerektirecektir.

Dış gebelikten sonra başarılı bir hamilelik geçirme şansınız düşebilir, ancak bunun neden dış gebelik olduğuna ve tıbbi geçmişinize bağlı olacaktır. Fallop tüpleri yerinde bırakılırsa, gelecekte başarılı bir gebeliğe sahip olma şansınız yaklaşık %60'dır. 

Dış gebelik konusundaki yazımız aşağıdaki kaynaklardan gelen bilgileri kullanarak derlenmiştir:

MedlinePlus [Internet]. Bethesda (MD): Ulusal Tıp Kütüphanesi (US); [21 Şubat 2006'da güncellendi ]. Gebelik kaybı; [22 Şubat 2006'da güncellendi; 7 Şubat 2006'da gözden geçirildi; 22 Şubat 2006'da alıntı yapılmıştır].  https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/pregnancyloss.html Williams Obstetrics Twenty-Second Ed. Cunningham, F. Gary, et al, Ch. 10. MedlinePlus [Internet]. Bethesda (MD): Ulusal Tıp Kütüphanesi (US); [21 Şubat 2006'da güncellenmiştir]. Dış Gebelik; [21 Şubat 2010'da güncellendi] https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000895.htm

https://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/ectopic-pregnancy/

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?