Dış Kulak İltihabı Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/08/17 13:35 • Güncelleme Tarihi : 2021/03/20 17:31 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Kulağın dış kısmında, kulak deliğinin hemen yanında yer alan çıkıntıda hassasiyet, acı, ağrı ve kızarıklık görülmesi dış kulak iltihabını işaret etmektedir
Dış Kulak İltihabı Nedir?

Kulak; dış orta ve iç kısım olmak üzere üç kısıma ayrılan ve değerlendiren yapıdır. Dış kulak; kulak kepçesi ve kulak yolundan meydana gelir. İşte bu kısımlarda oluşan iltihaplanma kişide çeşitli rahatsızlıklara neden olur.

Dış Kulağın Görevleri Nelerdir?

Dış kulağın ilk kısmı kulak kepçesidir. Bu kısmın görevi çevredeki sesleri toplamak ve kulak yoluna iletmektir. Kulak yolu, kulak kepçesinin içe doğru bitimiyle başlayan, kulak deliği olarak adlandırılan kısımdır. Toplanan sesin algılanmasını ve fiziksel bir titreşim olarak orta kulağa iletilmesini sağlayan kısımdır. İşte bu kulak yolunun dış ortama açık olan kısmının iltihaplanması, dış kulak iltihabı olarak değerlendirilir. 

Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kulağın dış kısmında, kulak deliğinin hemen yanında yer alan çıkıntıda hassasiyet, acı, ağrı ve kızarıklık görülmesi dış kulak iltihabını işaret etmektedir. Ayrıca kulakta görülen kokulu akıntı da mutlaka ihmal edilmemesi gereken tetkik yapılmalıdır. 

Dış Kulak İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Dış kulak iltihabı tedavi edilmezse, iltihap iç kulağa doğru ilerleyebilir ve sonuçları çok daha ciddi olabilir. Ancak dış kulak iltihabı oldukça acı vericidir. Bu sebeple kişinin yaşam kalitesi çok düşer ve bir an önce tedavisini yaptırmak ister. 

Kulak, boğazla bağlantılı bölgedir. Kulak iltihapları tedavi edilmediği sürece, boğazda da rahatsızlıklara sebep olur. 

Dış kulak iltihabı çocuklarda da sıklıkla görülen bir durumdur. En önemli ve ilk belirtisi kulak ağrısıdır. Bu sebeple çocuklar kulak ağrısını ifade ediyor, devamlı tutmak istiyorsa bu durum göz ardı edilmemeli ve bir an önce gerekli tanı ve tedavi uygulanmalıdır. Çocuklar her zaman kendilerini düzgün ifade edemezler. Özellikle ilk defa karşılaştıkları bir ağrıyı tanımlamakta zorluk çekebilirler. Bu sebeple aileler çocuğu takip ederken dikkatli olmalı ve rutin olmayan tepkilerinden sonuca ulaşmalıdırlar. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?