Dizanteri Nedir, Bulaşma Yolları, Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/07/09 18:39 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 15:44 • Yazar: İrem Yücel
Dizanteri şiddetli ishal ile kendini gösteren bir hastalıktır.
Dizanteri Nedir, Bulaşma Yolları, Belirtileri Nelerdir?

Dizanteri şiddetli ishal ile kendini gösteren bir hastalıktır. Nedeni bakteri, virüs veya parazit gibi çeşitli canlılar olabilir. Ani olarak gelişir ve oldukça bulaşıcıdır. Dizanteri ülkemizde sık görülen hastalıklardan biridir. Hayvanlar bu hastalığa çok nadir yakalanırken en fazla insanlar yakalanır. Dizanteri toplumlarda salgınlara yol açabilir.

Dizanteri Nedir, Bulaşma Yolları, Belirtileri Nelerdir?

Dizanteri ilk defa M.Ö. 380’li yıllarda İran ordusundaki salgınla ortaya çıkmıştır. Savaşlar, göçler ve toplumun kötü yaşam şartları gibi durumlarda sağlık ve hijyen kurallarına dikkat edilmediği zaman dizanteri salgınları görülmektedir. Türkiye’de 2002 yılında 1000 civarı dizanteri vakası tespit edilmiştir.

Dizanteri genellikle Shigella adlı gözle görülmeyen bir canlının neden olduğu, ani olarak gelişen ve diğer insanlar arasında bulaşıcı olan bir hastalıktır. Genellikle hastalar, hastalığı iyileşirken taşır. Dizanteri olan kişi iyileşirken ve iyileştikten sonraki birkaç haftalık sürede dizanteri bulaştırabilir.

Dizanteri hastalığı dışkı-ağız yoluyla bulaşır. İnsan dışkısındaki veya yiyeceklerdeki dizanteri mikrobunun sinekler aracılığıyla insanlara taşınmasıyla bulaşır. Aynı zamanda dizanteri mikrobu taşıyan dışkıyla temas etmiş su veya besinleri yeme yoluyla da bulaşabilir. Yiyeceklerin iyi bir şekilde ve temiz suyla yıkanmasına özen gösterilmelidir. Eller tuvalete girip çıkarken dezenfekte edilmelidir.

Dizanteri Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

-Karın ağrısı

-Ateş

-Mide bulantısı

-Kusma

-Şiddetli ishal

-Yüksek ateş

-İdrar yaparken yanma görülebilir.

-Durdurulamayan hıçkırık görülebilir.

-Dizanteri genellikle baş ağrısı ile kendini gösterip bir gün içinde ishal durumu artar. İshalde dışkı tamamen sümüksü bir sıvıya dönüşür ve kanla karışık görülebilir.

-Dil şişer ve paslı bir görünüm alabilir.

-Bağırsaklar gaz ile dolu ve şişkindir.

-Kişi sıvı ve mineral kaybından halsiz düşer. Halsizlik, huzursuzluk ve durgunluk görülebilir.

-Küçük çocuklarda erken müdahale yapılmazsa havale görülebilir.

Dizanteri Olan Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?

Dizanteri belirtileri görülen kişi en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır ve erken tedavi başlatılmalıdır. İshal ciddi bir sıvı kaybı yaratır. Kaybedilen sıvı yerine konulmazsa vücut şoka girebilir ve ciddi ishaller kişiyi ölüme kadar götürebilir.

Dizanteri olan kişi ilaç tedavisine uymalıdır, uzun bir süre dinlenmelidir. Daha hızlı iyileşebilmek için yeterli ve uygun beslenmesi sağlanmalıdır. Hastanın idrar ve dışkısının değdiği her şey başka insanlara dizanteri bulaşmaması için arındırılmalıdır. Dizanteri olan hastaya bakım verecek kişiler varsa el temizliğine çok özen göstermelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?