Doğru Uyku İle Güne Dinç Başlayabiliriz

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2017/06/23 00:43 •
Uyku her insanın doğal ihtiyacı olan, vücudumuzun dinlenmesi, daha aktif çalışabilmesi için gereklidir
Doğru Uyku İle Güne Dinç Başlayabiliriz

Uyku her insanın doğal ihtiyacı olan, vücudumuzun dinlenmesi, daha aktif çalışabilmesi için gereklidir.
Normal, olgun bir insanın uykudan verim alma ortalaması 6-8 saattir.
Bu vakit bebeklerde 15 saate kadar çıkabilir.
Uyku halindeyken insanın bazal metabolizması aktiftir. Bazal metabolizma; dinlenme hali anlamına gelen vücut fonksiyonlarının sadece yaşamaya yarayacak kadar yani en düşük düzeyde çalıştığı zamandır.

Uykusuzluk halinde fiziki ve ruhsal olarak sıkıntılar görülür.Buda insanın uykuya olan zaruri ihtiyacını ortaya koyar. Uykusuz kalındığında; dil becerileri, bellek, duyuları değerlendirme ve bilişsel fonksiyonlar yavaşlar, durağanlaşır.
Ayrıca çabuk yorulma, stres ve kemik ağrılarına sebep olur.
Yanlış uyuma şekilleri de uykuyu tam alamamaya ve  kronik yorgunluğa yol açar.
Uykumuzun hem fiziki hem ruhsal olarak fayda getirebilmesi için dikkat etmemiz gereken ilk nokta; sağ taraf üzerine yan yatmaktır.

Kanı kalpten vücuda götüren atardamarlar sol taraftan, vücuttan alıp kalbe götüren damar ise sağdan çıkar.
Uyku halinde bazal metabolizma aktif olduğu için vücuda salınan kanın fazlası depolanır. Depolamanın tam olabilmesi için sağ tarafa dönük yatılmalıdır. Çünkü kalbin üstü olan sol tarafa yatmak kalbi zorladığı için daha çok yorar. Sağ tarafa yatmamız sebebiyle kalp atım hızı ve atılacak kan hacmi doğru ayarlanır.

Akciğer ağırlığının vücudun sağ tarafında olması, ince bağırsağın kalın bağırsağa açılmasını sağlar. Portal ven denen; sindirilmiş besinleri karaciğere taşıyan damara baktığımızda orta hattan sağ hatta doğru yol izler. Dalak ve mide toplar damarı da sağ tarafa akış gösterdiğinden buralarda da akış kolaylaşır.

Uyku anında vücutta parasempatik sistem aktiftir. Yani nabız azalır, mide_bağırsak sistemi daha çok çalışır, vücut kasları tamamen gevşer.Uykuda sağa yatış pozisyonu parasempatik sistemle paralel olduğu için sağlıklı uyku halini sağlar.

Akciğerlerdeki sağ bronş, sol bronşa göre daha kısa ve gevşektir. Yani sağ tarafın hava alma kapasitesi daha yüksektir.Bu sebeple sağ tarafa yatılmalıdır.

Gece midenin en doğru duruş şekli bağırsağa benzediği haldir. Yani sağ tarafa dönük yatıldığında mide adeta bağırsağın devamı şeklini alır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?