Doğum Kontrol Hapı Neden Varise Sebep Olur?

Yayın Tarihi : 2018/07/23 19:05 • Güncelleme Tarihi : 2018/07/23 19:05 •

Doğum kontrol hapı; kullanım ve ulaşım kolaylığı bakımından en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Ancak varis oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir.

Doğum Kontrol Hapı Neden Varise Sebep Olur?

Doğum kontrol hapı; kullanım ve ulaşım kolaylığı bakımından en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Ancak varis oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir.

Doğum kontrol hapı; aile hekimlerinden, eczanelerden dahi kolaylıkla alabileceğiniz bir ilaçtır ve hormon kontrolü sağlamak suretiyle, cinsel ilişkilerde gebelik oluşumunu engelleyen korunma yöntemidir. Pek çok korunma yöntemi vardır ancak doğum kontrol hapı yoluyla korunmada pen*s veya vajina üzerine bir uygulama olmadığı için cinsel ilişki hazzını daha fazla yaşayabilmek, temas yüzeyini artırmak yönünden daha fazla tercih edilen yöntemlerden biridir.

Özellikle yeni evlenecek çiftler çoğunlukla bu yöntemle korunmayı tercih ederler. Ayrıca diğer korunma yöntemlerine göre doğum kontrolü bakımından daha güvenilir bir yöntemdir.

Doktorunuzdan doğum kontrol hapı istediğinizde soracağı soru, kan pıhtılaşması ile ilgili bir rahatsızlığınız olup olmadığı ve ailede kalp krizi, damar tıkanıklığı ile ilgili bilgilerdir. Çünkü, doğum kontrol haplarının kan pıhtılaşma yatkınlığı olan kişilerde böyle bir etkiye sahip olabileceğidir.

Varis; bacaklarda kanın akış hızında oluşan zorluklardan dolayı meydana gelen; damar morarmaları ve şişmeleridir. Yani damar tıkanıklarının dıştan görünen şeklidir. Normal bir dolaşım sisteminde kan akışı bacaklardan kalbe olurken, damar geçişlerinde ve kapakçıklarda problemi olan insanlarda kan akışı yer çekimine yenik düşer ve varisler meydana gelir.

Varisin oluşum sebepleri; ailesel yatkınlık, aşırı kilolu olmak, gebelik, hareketsizlik vardır. Bu sebepler incelendiğinde, hepsinin damar daralmasına sebep olduğu, yani kan akış hızını azaltan durumlar olduğu ortaya çıkar.

Doğum kontrol hapları da damarlarda tıkanıklığı tetikleyici bir sebep olduğundan, şayet kişide genetik veya fiziksel bir yatkınlık varsa varislerin açığa çıkmasını sağlar.

Bu sebeple uzun süreli doğum kontrol haplarını kullanmamak gereklidir. Ayrıca kullandığınız süre boyunca da düzenli doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?