Domuz Gribi Testi Nerede Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/01/22 14:35 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/26 04:54 •

Domuz Gribi şüphesinde, belirtilerin ortaya çıkmasını takiben burun ve ağızdan alınan sıvılardan ve kandan çeşitli testler yapılır. 

Domuz Gribi Testi Nerede Yapılır?

Domuz Gribi Testi Domuz gribi testi için test, burun akıntısı veya geniz akıntısı sürüntüsünden (nazofaringeal sürüntü)  alınan örneğin test edilmesi ile yapılan bir tahlildir. Bu test ile, hastadan alınan örnekte  H1N1 virüsü varsa, hastalık tanısı olarak  domuz gribi koyulmaktadır.

Domuz Gribi şüphesinde ,belirtilerin ortaya çıkmasını takiben burun ve ağızdan alınan sıvılardan ve kandan çeşitli testler yapılır. Bu testlerin sonucuna göre Domuz Gribi teşhisi koyulur. Bu testler hastalığa ait belirtilerin ortaya çıkmasını takiben 24 ile 72 saat sonra, burun ve ağızdan alınan sekresyonlardan ve kandan yapılır. Ayrıca domuz gribine özgü antijenlerin araştırılması da domuz gribi testleri arasındadır. Bu test ancak buna spesifik laboratuarlarda yapılmaktadır.

Domuz Gribi Testi Nerede Yapılır?

Ülkemizde domuz gribi tanısı çalışmasında görevli Sağlık Bakanlığı kontrolünde çeşitli laboratuvarlar bulunmaktadır. Yetkilendirilmiş özel laboratuvarlar, üniversite hastanesi laboratuvarları ve büyük şehirlerde bulunan Halk Sağlığı laboratuvarlarında da bu testler tapılabilmektedir.

Domuz Gribi Testleri

Domuz Gribi testleri yapabilmektedir. Domuz Gribi Tanısında Kullanılan Testleri 3 bölümde inceleyebiliriz.

1) Hızlı Antijen Testleri: Domuz Gribi etkeni olan İnfluenza A viruslarını tespit etmeye yönelik hızlı antijen testlerinin duyarlılıkları düşüktür ve yanlış negatif sonuç verebilir. Ayrıca bu laboratuvar tahliliyle mevsimsel influenza A ile swine influenza ayrımı yapılamadığından ileri tetkiklere ihtiyaç duyulur.

2) PCR Testleri (Polimeraz Zincir Reaksiyonu Tahlili): Bu testler influenza A virusunu güvenilir şekilde tesbit etmektedir.Ancak Domuz Gribi etkeni olan H1N1 virusunun alt tiplendirmesini yapamamaktadırlar.

3) Virus İzolasyonu: Domuz gribine neden olan İnfluenza A H1N1 virusunun doğrulamak için virus izolasyonu ve en azından genomun kismi sekanslaması yapılmalıdır.

Domuz Gribi Nedir?

Domuz gribi viral bir enfeksiyondur. Virüsler, canlı yüzeylere tutunarak o canlının DNA sistemini kendi emrine alır ve kendi DNA sıymış gibi kullanarak hastalığın tüm vücuda yayılmasını sağlar. Böylece amacı kendi yaşam alanını genişletmek olur. Hücreler protein üretirken şifreleri DNA sından alır. Virüs yüklü DNA dan alınan şifre de, tüm vücuda aynı bozuk DNA nın ulaşmasını sağlar ve bu da hastalık olarak karşımıza çıkar. Domuz gribinin bu şekilde tanınması da onun için aşı üretilmesini mümkün hale getirir ve tedavi olarak da bu uygulanır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?