Dudak ve Damak Yarığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2015/04/29 11:20 • Güncelleme Tarihi : 2022/05/28 09:48 •

Dudak-damak yarığı embriyotik dönemi ile ilgili bir oluşumdur

Dudak ve Damak Yarığı Nedir?

Dudak - damak yarığı embriyotik dönemi ile ilgili bir oluşumdur. Bu durumda dudağın bir kısmı boş kalır ve diğer kısımla birleşmez.

Dudak yarığı damak yarığı ile aynı zamanda da oluşabilir. Hamilelik döneminde A vitamini dudak ve damak yarığı riskini azaltabilir.

Bu hastalık genelde kalıtsaldır ama bazen çevresel faktörler de söz konusu hastalığını tetikleyebilir.

Dudak Damak Yarığının Bebeğe Zararı Var mıdır?

Dudak yarığı tek başına olduğu zaman bebekte ciddi bir semptom oluşturmaz. Ancak dış görüntü itibariyle rahatsızlık vericidir. Bir de, bebek meme tutmayı tam gerçekleştiremez. Yarık kısmı bebeğin memeyi kavramasını engeller ve bu sebeple hava ile birlikte süt emmiş olur. Bu durumda bebeğin gaz problemi haddinden fazla olabilir ancak yine de emmesine engel bir durum değildir.

Dudak yarığı, damak yarığıyla birlikte meydana gelirse, bu tedavi gerektiren bir durum olur. Bebeğin emme, yeme, yutma gibi fonksiyonları gerçekleştirebilmesi için bu durumun ortadan kaldırılması gerekir. Hastanın durumuna göre uygun müdahale uzman doktor tarafından yapılabilir.

Dudak Damak Yarığı Nasıl Tespit Edilir?

Dudak ve damak yarığı, bebek henüz anne karnındayken, ultrason yöntemiyle tespit edilebilir. Detaylı ultrason sayesinde pek çok hastalıkta olduğu gibi dudak damak yarığı da ortaya konur. Ancak anne karnında uygulanabilecek bir müdahale yoktur ki, eğer bebek doğduğunda da fiziksel olarak yapılacak bir şey yoksa o zaman da müdahale edilemeyebilir. Bu sebeple tespitinden sonra bebeğin doğmasını beklemekten başka çare yoktur. 

Dudak Damak Yarığı Olan Bebekler Engelli midir?

Dudak damak yarığı olan bebeklerde zihinsel bir engel söz konusu değildir. Bu durum sadece fiziksel bir rahatsızlıktır. İleri dönemde bir kısmına estetik olarak müdahale edilebilse de, derin yarıklarda böyle bir müdahale söz konusu değildir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?