Vegan Beslenme Sağlıklı mı?

Yayın Tarihi : 2016/05/17 04:50 • Güncelleme Tarihi : 2020/11/28 17:54 •
Et ürünleri yerine bitkisel ürünleri tercih eden yaşam ve beslenme tarzı vejeteryanlık olarak isimlendiriliyor
Vegan Beslenme Sağlıklı mı?

Vegan ve Vejeteryan Farkı Nedir?

Et ürünleri yerine bitkisel ürünleri tercih eden yaşam ve beslenme tarzı vejeteryanlık olarak isimlendiriliyor. Veganlık ise süt, yumurta dahil hiçbir hayvansal ürün tüketmeme halidir. 

Vejeteryan Beslenme Sağlıklı mıdır?

Bazı vitamin ve mineraller insan vücudunda sentezlenemez ve bitkilerde de bulunmaz. Zaten vejeteryan beslenmeyi de sağlıksız kılan bu durumdur. Özellikle D vitamini sağlıklı bir vücudun olmazsa olmaz ögelerindendir. Bunun yanında, B12 vitamini de zihinsel aktiviteler için kesinlikle vücutta bulunması gereken vitamin grubudur. B12 kaynağı hayvansal etlerde bulunur. Bu besinler tüketilmediğinde ise ciddi eksiklikler meydana gelir. 

Vegan beslenme, vejeteryan beslenmeye göre daha çok vitamin eksikliği yaşar. Çünkü yumurta, süt gibi ürünler D vitamini açısından da oldukça zengindir ki bunların dahi tüketilmemesi vücuttaki eksikliği çok daha üst seviyelere taşıyabilir. 

Dünyada vejeteryanlık oldukça yaygın olsa da veganlık da gün geçtikçe sayısını artırıyor. Önceleri sağlıksız bir beslenme hali gibi algılanan vejeteryanlık, yapılan araştırmaların ışığında düzenli ve dengeli sebze tüketildikten sonra böyle bir eksiğin çok da söz konusu olmadığını söylüyor. Çünkü bu beslenme tarzına sahip kişiler dışarıdan D vitamini ve B12 vitamini gibi besinleri takviye olarak alıyor ve bu şekilde açıklarını kapatıyor. 

Vitaminleri İlaç Takviyesi Olarak Almak Doğru mudur?

Vitaminler, vücutta eksik veya yetersiz olduğunda dışarıdan ilaç takviyesi olarak verilir. Bazı ilaçlar hap formunda, bazıları sıvı formda iken, bazıları da iğne ile uygulanır. Bu vitamin depolarının doluluk oranı veya bireysel farklılıklar ile belirlenir. 

Vitaminleri doğal kaynağından almak her zaman en doğru seçenektir. Ancak vejeteryan beslenmede olduğu gibi, kişi farklı sebeplerle vitaminin kaynağını tüketim yapamıyorsa dışarıdan ilaç takviyesi olarak alabilir. Yapılan doktor muayenesi ve istenen tahliller neticesinde doktorunuzun önerileri doğrultusunda bu vitaminleri alıp kullanabilirsiniz. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?