Düzenli Egzersiz Meme Kanserini Önlüyor

Yayın Tarihi : 2016/06/10 02:36 • Güncelleme Tarihi : 2016/06/10 02:36 •
Düzenliegzersiz kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyorFit bir vücuda sahip olmanın vazgeçilmeziolan egzersizin faydalarıbağışıklık sistemini güçlendirmekten sağlıklı bir yaşama kadar uzanıyor
Düzenli Egzersiz Meme Kanserini Önlüyor

Düzenliegzersiz kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor
Fit bir vücuda sahip olmanın vazgeçilmeziolan egzersizin faydalarıbağışıklık sistemini güçlendirmekten sağlıklı bir yaşama kadar uzanıyor. Hattabazı egzersizler, kanserden korunmaya yönelik fayda sağlıyor.
Yapılançalışmalar, düzenli olarak haftada 3-5 saat, orta veya yüksek düzeyde egzersizyapmanın meme kanseri riskini düşürdüğünü gösteriyor.

Enerji dengesininönemli bir öğesi olan egzersiz; kilo, diyet ve kanser riskini doğrudan etkiliyor.Egzersizin kalın bağırsak ve meme kanseri riskini azalttığına dair ikna edicikanıtlar bulunduğuna dikkat çeken Neolife Tıp Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç.Dr. Duygu Derin; ayrıca rahim, akciğer ve prostat kanseri riskinin de egzersiz ileazaldığına dair bazı çalışma sonuçlarının yer aldığını belirtiyor.

AmerikanHastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, haftanın 5 veya daha çok günü orta-ağırseviyede en az 30 dakika egzersiz veya haftada 3 veya daha çok günü en az 20dakika ağır egzersiz yapılmasını öneriyor.

ABD, Avrupave Asya’da gerçekleştirilen çalışmaların çoğu egzersiz yapan kadınlarda meme kanserigelişme riskinin yapmayan kadınlara göre daha düşük olduğunu gösteriyor. Ulaşılanrisk azalması egzersize göre değişiyor.
Verilerin çoğu egzersizin meme kanseririskini hem menopoz öncesi hem de menopoz sonrası kadınlarda azalttığını gösteriyor.Özellikle ergenlik boyunca orta ve ağır egzersiz yapılması özellikle koruyucuoluyor.
Her ne kadar hayat boyu düzenli ve güçlü egzersizin en fazla yararıolduğu düşünülse de, menopozdan sonra dahi egzersizi arttıran kadınlardaegzersiz yapmayan kadınlara göre risk azalması oluyor.

Egzersiz,özellikle menopoz öncesi kadınlarda, hormon seviyesini düşürerek tümör gelişiminin önüne geçiyor. Egzersiz kandainsülin ve insülin benzeri büyüme faktörü (IGF-1) seviyelerini düşürüyor; bağışıklığıgüçlendiriyor ve ideal kiloyu koruyarak fazla vücut yağı ve yüksek vücutkitlesini önlüyor.

Kürek çekme antrenmanı tedavi sonrasılenf ödem oluşma riskini azaltıyor

Uluslar arasıMeme Kanseri Kürek Komitesi Temsilcisi Cengiz Unutmaz, “Günümüzde klinikaraştırma ve çalışmalar; çeşitli formda egzersizlerin, özellikle kürekantrenmanları, hareket alanını genişleterek kas atrofisini (körelme)düzelttiğini ve iskelet-kas sistemini aktive ederek lenf pompalanmasına destekvererek korunmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.” diyor.

Kürekantrenmanları sporun kansere bağlı, endişe, kaygı ve yorgunluğun üstesinden gelmelerinisağlayarak, hayat kalitelerini arttırdığını gösteriyor.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?