Düzenli Uyku Migreni Engelliyor

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/04/16 23:30 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Migren, beyine giden kan damarlarının daralması neticesinde, kalpten yüksek basınçla gelen kanın geçmekte zorlanmasına bağlı olarak, zonklama şeklinde hissedilen baş ağrısıdır.

Düzenli Uyku Migreni Engelliyor

Migren son zamanlarda yaygınlığını artıran hastalıklardandır. Önceden daha ileri yaşlarda görülürken; günümüzde çok küçük yaşlara kadar inmektedir.

Sosyal hayatın değişmesinde bunun önemli bir payı vardır. Planlı olmamanın getirdiği; düzensiz beslenme, düzensiz uyuma da migreni tetikleyen unsurlardandır.

Uykuda biyolojik saatin değişmesi, migreni olumsuz etkilemektedir.

Migren Nedir?

Migren, beyine giden kan damarlarının daralması neticesinde, kalpten yüksek basınçla gelen kanın geçmekte zorlanmasına bağlı olarak, zonklama şeklinde hissedilen baş ağrısıdır.

Migrenin karakteristik özellikleri vardır. Bu özellikleriyle, normal baş ağrılarından ayrılır. Migrenin karakteristik özellikleri;

normal baş ağrısından çok daha şiddetlidir ve kişinin başka bir işle uğraşması mümkün değildir,

sıklıkla gözlere vurur ve gözlerde şişlik, kızarıklık ve zonklamaya sebep olur,

kişi ışığa ve sese karşı hassaslaşır ve tahammül edemez. Karanlıkta ve sessizlikte kalmak ister,

migren ağrısında kusma sıklıkla görülür,

koku migren atağı geçiren kişiyi aşırı rahatsız eder ve ağrısını artırır.

Migren Atağı Nasıl Olur?

Migren kronik bir hastalık olmasına rağmen her zaman aktif değildir. Ancak akut zamanında çok şiddetlidir. Genelde kişide migren uyur haldedir. Yani günlük hayatını aksatmaz ancak uyku düzeninin bozulması, rutinlerin değişmesi, stres seviyesinin artması, kişinin kendini güvensiz hissetmesi gibi durumlarda migren atağı ortaya çıkar. Bazen de hiç bir sebebi yokken migren ağrısı başlayabilir. Her zaman bir sebebe bağlı ortaya çıkmayabilir.

Uyku ve Migren Bağlantısı

uyku, her ne kadar insanın fizyolojik bir ihtiyacı gibi bilinse de, aynı zamanda ruh sağlığı için de çok önemli bir faaliyettir. Beyinin yeterince dinlenmesi, vücudun kendini gevşetmesi ve hayatın akışında zarar görmenin engellenmesi için uyku şarttır.

Yeterince uyumayan kişinin beyni yeterince dinlenemez. Bu kişiler günlük hayatta daha agresif, daha tahammülsüz olur. Ayrıca bu kişide migren yatkınlığı da varsa, işte asıl tehlike burada başlar. Kalitesiz bir uyku migreni en fazla tetikleyen durumlardan bir tanesidir. Zaten migren ağrısının arttığı zamanlarda da uyumak bir hayli zordur. Bu sebeple migren ağrısının başladığını hisseden kişi, hemen dinlenme durumuna geçmeli ve ağrıları şiddetlenmeden vücudun sakinleşmesine olanak sağlamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?