Eğrelti Otunun Faydaları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/02/07 13:52 • Güncelleme Tarihi : 2018/02/07 13:52 •
Eğrelti otu, kumlu yerlerde yetişen ve kökü oldukçakalın bir bitki türüdür
Eğrelti Otunun Faydaları Nelerdir?

Eğrelti otu, kumlu yerlerde yetişen ve kökü oldukçakalın bir bitki türüdür. Tropikal bölgelerde genellikle ağaçsı bir yapısıvardır. Daha ılıman bölgelerde ise otsu olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğreltiotu, Türkiye’de özellikle Kuzey Anadolu dağlarında bol bulunur. Çok eskidenberi bağırsak solucanlarına karşı ilaç olarak kullanılmaktadır. Eğrelti otununzehirli etkisi de olan kökünü tüketirken dikkatli olmak gerekmektedir.

Eğrelti otu, yıllardır tüm dünya üzerinde çeşitliülkelerde farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Günümüzde de kullanılmayadevam ediliyor.

Eğrelti otunun faydaları nelerdir?

-Antioksidan özelliği vardır:

Eğrelti otunun yapraklarında C vitamini bulunur. Sapve kök kısımlarında polifenol denen bir madde bulunur. Polifenol güçlü birantioksidandır. Vücudumuzda birçok toksik, yani zararlı madde vardır. Bu toksikmaddeler birçok rahatsızlığa neden olur. Organ ve dokularımızda birikerekkanser ve ciddi hastalıklara da yol açabilir. Toksik maddelerin uzaklaştırılmasındakaraciğerimiz görev alır. Ve eğrelti otu bu özelliği sayesinde karaciğer dostubir bitkidir.

-Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır:

Eğrelti otu, öksürüğün azaltılmasında oldukça etkilive faydalı bir bitkidir. Boğazda bulunan zararlı mikropları ve bunların olumsuzetkilerini azaltır. Kış aylarında soğuk algınlığına karşı bağışıklıksistemimizi güçlendirir.

-Antimikrobiyal özelliğiyle zararlı mikroplara karşıetkilidir:

Eğrelti otu üzerinde birçok araştırma yapılmıştır. Sonucundabirçok zararlı mikroorganizma üzerinde yıkıcı etkisi olduğu görülmüştür. Gıdazehirlenmelerinde de bu yönünden dolayı kullanılabilir.

-İyi bir vitamin kaynağıdır:

Eğrelti otu yüksek miktarda A ve C vitamini içerir.A vitamininin göz sağlığını korumada önemli rolü vardır. A vitamini yağdaçözünen ve depo edilen bir vitamindir. Dolayısıyla eğrelti otunu tüketirkenaşırıya kaçılmamalı çünkü vitamin bile olsa fazlası vücutta birikip zararlıetkiler oluşturabilir.

-Kalp ve damar sağlığınızı korur:

B3 vitamini kolesterol hastalığının tedavisindekullanılan önemli bir vitamindir. Eğrelti otunun 100 gramı günlük B3 vitaminin%30’unu karşılayabilir. Kolesterol damarların duvarını saran ve tıkanmaya yolaçabilen bir maddedir. Eğrelti otu kolesterolü düşürerek kardiyovasküler(kalp-damar) sistemimizi korumaya yardımcı olur.

Eğrelti otunun sağlığa diğer faydaları nelerdir?

-İştah arttırır.

-Memeli basur tedavisinde kullanılır.

-Varis sorunlarında kullanılır.

-Yüksek lif içeriği ile diyete yardımcıdır.

-Arı ve böcek ısırıklarında panzehir olarakkullanılır.

-Balgam söktürücü olarakkullanılır.

-Bağırsak solucanlarını ve tenyaları düşürmek içintüketilmektedir.

Eğrelti otu nasıl tüketilir?

Eğrelti otu çay olarak kaynatılıp içilebilir. Diğeralternatif yol ise çiğ olarak salata içinde ya da haşlanmış olarak dayenilebilir.

Eğrelti otunu tüketirken dikkat etmeniz gerekenlernelerdir?

-Günlük tüketimde miktarına çok dikkat etmenizgerekmektedir. Kullanmadan önce doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.

-Zehirli etki yapabilen bir bitki olan eğrelti otunuhamile ve emziren kadınlar tüketmemelidir.

-Karaciğer-böbrek yetmezliği ve kansızlık sorunuolan bireyler tüketmemelidir.

-Tüketimden sonra kusma, ishal, bulantı ve titremebelirtilerinden en az birini yaşadığınız anda mutlaka doktorabaşvurmalısınız. 


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?