Egzema Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/11/22 12:39 • Güncelleme Tarihi : 2017/11/22 12:39 •
Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve deride kızarıklık, şişme, veziküller, kaşıntı gibi belirtilerle görülen daha çok psikosomatik etkenli  bir  deri hastalığıdır
Egzema Nedir?

Egzama, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve deride kızarıklık, şişme, veziküller, kaşıntı gibi belirtilerle görülen daha çok psikosomatik etkenli  bir  deri hastalığıdır.Başlıca özelliği, kızarık deri üzerinde gelişen kabarcıklardır.
Egzama; akut, kronik, yaş ve kuru egzama gibi klinik tablolarla seyredebilir..
Egzama, zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir, bunlara örnek olarak kükürt, civa, anti histaminikler, sülfamitler, pen*silin içeren ilaçları gösterebiliriz.  Ev kadınlarında görülen egzama ise çoğunlukla  çamaşır suyundaki potasyum bikromat ve lastik eldivenlere bağlı olabilir.  
En sık görülen temas egzamadan biri de  kozmetikler ve saç boyasından kaynaklanandır.. Güzellik ürünleri de , özellikle kokulu oldukları zaman  yüz egzamasına neden olabilir.  
Egzama vücudumuzda bulunduğu yere göre farklı nedenlerden kaynaklanabilir.Örnek vermek gerekirse,giysilerin yaptığı egzamalar genellikle kauçuktan ve sentetik dokumalardan ileri gelir.
Boyundaki egzamalar ise,  çoğunlukla yüksek yakalı hırka giyilmesinden kaynaklanabilir. 
Ayak egzaması da  ayakkabıdan ileri gelebilir , deri boyası ve cila  etken olabilir. Nikel de sık rastlanan bir egzama nedenidir.Metal saat kayışları ve zincirler buna örnek gösterilebilir.     
Bazı egzamalar enfeksiyon ve mikroorganizma kaynaklı olabilir. Ancak  enfeksiyon mu egzamaya neden olmuştur, yoksa enfeksiyon mikrop kapan egzamanın mı sonucudur bunu anlamak kolay değildir..Egzama tehlikeli sayılabilecek ağır bir hastalık değildir fakat  rahatsızlık verebilir.  
Egzaması olanların rahat etmek için almaları gereken önlemlerin başında ise  yarayı kaşımamak gelir.Yarayı kaşımak egzamaların iyileşmesini geciktirebilir. Deri testleri  temasa bağlı gelişen egzamaların araştırılmasında faydalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?