Egzersizde Doğru ve Yanlış Ağrı Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/04 12:06 •

Sporda insanda geliştirilmesi gereken hedef organ, kaslardır. Kasların içinde mitokondri adı verilen organel, tüketilen besinlerin oksijenli solunumla yakılması sonucunda enerji elde edilmesini sağlayan yapıdır.

Egzersizde Doğru ve Yanlış Ağrı Nedir?

Egzersiz yapmak, yaşam kalitesini artırmak için, şüphesiz çok önemlidir. Bunun dışında, çeşitli rahatsızlıklarda da doktor önerisinde, tedavi amaçlı kullanılan egzersizler vardır.

Egzersiz, rahatsızlığınızın türüne veya ihtiyacınıza göre uygulanır. Bu durumda; yaptığınız egzersiz, ciddi ağrılara sebep oluyorsa, mutlaka uygulamada bir hata olduğunun göstergesidir. Vücut, doğru muamelede asla ağrı ile cevap vermez.

Sporda Doğru Ağrı Nedir?

Sporda insanda geliştirilmesi gereken hedef organ, kaslardır. Kasların içinde mitokondri adı verilen organel, tüketilen besinlerin oksijenli solunumla yakılması sonucunda enerji elde edilmesini sağlayan yapıdır. Eğer vücut spor yapmıyorsa bu organelin sayısı oldukça azdır. Az olduğu için de, vücut kendini spor anlamında biraz zorladığında bu organellerin sayısı az olduğu için yeterince oksijen kullanamaz.

Kaslar oksijensiz solunum yolu olan fermantasyon yapmaya başlar ve üretilen laktik asit, hamlama dediğimiz ağrı ile ortaya çıkar. Birkaç gün devam eden bu ağrılar, açığa çıkan laktik asit ortadan kaybolana kadar devam eder.

Ancak siz bu ağrılara rağmen spor yapmaya devam ederseniz, kaslarda bulunan mitokondri organeli sayısını artırır ve devam eden sürelerde, aynı şekilde spor yapmanıza rağmen artık ağrı hissetmezsiniz. Çünkü sayısı artan mitokondriler sayesinde artık vücut oksijeni daha iyi kullanır ve hamlama yerine yağ kaybederek daha kaslı bir vücuda sahip olursunuz.

Dolayısıyla bu ağrılar normal kabul edilen, kas gelişimi için olumlu olan ağrılardır.

Egzersizde Yanlış Ağrı Nedir?

Egzersizler özellikle ısınma hareketleri veya bir miktar koşu yaptıktan sonra başlamalıdır. Çünkü ısınmamış olan kaslar, yapacağınız hareketleri daha iyi tolere eder ve sakatlıkların önüne geçer. Eğer ısınmadan spor yaparsanız kronik hastalıklara dahi sebebiyet verebilirsiniz.

Egzersiz yapmaya alışkın bir vücut yapısına sahip değilseniz aniden yapılan hızlı sporlar da yanlış ağrıların sebebi olacaktır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?