EHEC(Enterohaemorrhagic Escherichia coli) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/08 11:24 •

Şiddetli bağırsak enfeksiyonu ile başlayan, yüksek ateş, şiddetli ishal ve böbrek yetmezliğine neden olan ve hızlı müdahale edilmezse ölüme yol açabilen EHEC (Enterohaemorrhagic Escherichia coli) adlı bakteri halk sağlığını tehdit ediyor..

EHEC(Enterohaemorrhagic Escherichia coli) Nedir?

Enterohaemorrhagic Escherichia coli adlı bakteri son günlerde Almanya'da ciddi ishallere yol açarak halk sağlığını tehdit ediyor.
Tahlil.com olarak, ziyaretçilerimize bu bakteri hakkında bilgi vermek istiyoruz.
Birçok yayın organı ve sağlık sitesinde aslında bir bakteri olan ve kısaca EHEC olarak da adlandırılan Enterohemorajik E.coli'nin bir virüs olarak belirtilmesini ciddi bir hata olarak değerlendiriyoruz.
Tahlil.com okurlarına, EHEC'in bir bakteri olduğunu belirtmek istiyoruz öncelikle. EHEC adıyla bilinen bakteri, Almanya’da halk arasında tam anlamıyla paniğe yol açtı.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri de geçen hafta sonundan bu yana üç kişinin ölümüne neden olan salgın yüzünden adeta aralıksız çalışıyor ve uyarılarda bulunuyor. Meyve ve sebzelerin iyi bir şekilde yıkanmasını, kanlı ishal olması durumunda hemen doktora başvurulmasını istedi.
Şiddetli bağırsak enfeksiyonu ile başlayan, yüksek ateş, şiddetli ishal ve böbrek yetmezliğine neden olan ve hızlı müdahale edilmezse ölüme yol açabilen EHEC’le ilgili olarak uzmanlar şu ana kadar tespit edilen vak'a sayısının 600’ü geçtiğini açıklarken, hastahanelere başvuranların sayısının her geçen gün iki katına çıktığı da bildirildi.

Almanya’da salgın hastalıklar konusunda en önemli kurum olan Robert Koch Enstitüsü, bakterinin çıkış noktasının İspanya’dan Almanya’ya ithal edilen salatalıklar olduğunu, daha sonra da Almanya'nın kuzeyindeki tarla ve seralardan toplanan domates, salatalık ve marullarda virüsün belirlendiğini ve bu ürünlerin yenmemesi uyarısında bulundu.
Bakterinin Almanya’da 1996 yılından bu yana ilk kez görüldüğü belirtilirken, ülkedeki market ve pazar yerlerinde başta salatalık ve marul olmak üzere çiğ sebze satışları adeta durma noktasına geldi, lokanta ve kantinlerde ise salata mamülleri menülerden çıkarıldı.
Ülkemizde ise henüz EHEC bakterisine bağlı bir enfeksiyon bildirilmedi.

Bakteri ve Virüs Arasındaki Fark Nedir?

Biyolojik açıdan bakteri ve virüslerin pek çok farkını ifade edebiliriz. Ancak bu konu ile alakalı olarak bakteri ve virüs arasındaki hastalık ve tedavi farkını bilmek yeterli olacaktır.

Virüs; kendi biyolojik sistemi olmayan, ancak üzerinde bulunduğu konak canlının sistemlerini kullanarak üreme ve büyüme ortamı bulan canlılardır. Virüslerle mücadele, yani tedavi oldukça zordur ve virüsüne göre değişir.

Bakteri; kendi sistemi olan, en ilkel canlı grubundan prokaryotlara dahil olan ancak antibiyotik tedavisine cevap veren gerçek canlılardır. Dolayısıyla bakterilerle mücadele yöntemleri, virüslerle mücadele yöntemlerine göre çok daha bilinen ve kolay tedavileri barındırır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
******* ******* :

e.coli çalıştığım hastanede de sürekli karşılaştığımız kolonilerden biri.. sanırım bu farklı

?