Eksik Dişler Çene Sağlığını Bozuyor.

Yayın Tarihi : 2018/05/27 00:36 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/01 09:31 •

Diş sağlığını korumak dişlerinizi koruma kadar çene sağlığınızı korumak için de önemlidir.

Eksik Dişler Çene Sağlığını Bozuyor.

Diş sağlığını korumak dişlerinizi koruma kadar çene sağlığınızı korumak için de önemlidir. Eksik dişler zamanla damak yapısının ve çene eklemlerinin zedelenmesine yol açar. Bu durumda çenede kitlenme ve ağrı görülebilir. 

Diş ve Çene

Dşler; vücudun en yoğun kalsiyumuna sahip, güçlü kemiklerdir. Bu güçlü kemiklerin ana materyali öyle güçlüdür ki; doğal ve güzel bakıldığında başına bir kötülük gelmesi neredeyse imkansızdır. Ancak bu dişlerin genetik bir hastalığı varsa (sağlam olmama, kalsiyumu yeterince çekememe, mine tabakasının ince ve pulpa tabakasının yüzeye yakın olması gibi) veya iyi bakılmıyorsa o zaman vücudunuzun en güçlü ağrılarını çekebilirsiniz.

Dişler 3 tabakadan meydana gelir. Diş minesi; en dıştaki tabakadır ve dişlerin ana yapılarının korunmasını sağlamakla görevlidir. Bu tabaka dişin; aşınmasını, kırılmasını engelleyecek aynı zamanda görevini yapmasını sağlayacak yani parçalayacak ve koparacak kısımlarıdır. Diş minesinin altında dentin tabakası vardır. Dentin; dişin biraz daha sarımsı, daha güçlü kemiklere sahip alanıdır ki bu da pulpaya inen kanalı korumakla görevlidir. Çünkü mine daha incedir ve aşınması daha kolaydır. Böyle bir aşınmanın kan damarlarına zarar vermesi olasıdır. Ancak dentin daha küçük ve daha sağlamdır. Dentinin de altında pulpa tabakası vardır. Pulpa; kan damarlarınca zengin yapıdır. Yani dişinizin ağrıdığını hissediyorsanız, artık bakteriler bu alana gelmiş ve dişinizi kaybetmeye başlamışsınız demektir. Hatta dişe kan*l tedavisinin yapılması da işte bu alana inildiğinin kanıtıdır. Dişin yara aldığı yani bakterilere açık olduğu alandaki sinirler öldürülür ve buradaki ağrının artık hissedilmemesi sağlanır. Ayrıcı bu alan dolgu malzemeleri ile kapatılır ki yeniden bir bakteri istilasına uğramasın ve diş kaybından hasta korunsun diye. Bu tedaviye de kan*l tedavisi denir.

Dişler, çene şeklini de belirler. Çünkü dişlere uygulanan basınç, çeneyi de etkiler ve ağız yapısını ortaya koyar. Dişler eksik olduğunda; tek taraflı yeme işlemleri başlar. Bu da çene gelişimini ve değişimini olumsuz etkiler. Bu yönden bakıldığında, implant çok önemli bir tedavidir. Kaybedilen dişin yerine yapay bir diş takılması, hem dişin fonksiyonunu devam ettirmesini sağlar, hem de çene sağlığını korur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?