El Titremesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2015/09/11 15:08 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 13:02 •

El titremesi tremor olarak bilinmektedir.El titremesi ve nedenleri de merak edilen konular arasındadır. Bu yazımızda et titremesi ve nedenleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

El Titremesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

El titremesi tremor olarak bilinmektedir. El titremesinin pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler psikolojik veya fiziksel olabilir. Alkol bağımlılığı veya kafein hassasiyeti de titremelere yol açabilir. Ayrıca tiroid veya parkinson gibi hastalıklardan dolayı da titreme yaşanabilir. Tedavisinde sebebini öğrenmek ve uygun tedavi uygulama iyileşme ihtimalini artırmaktadır.

El Titremesinin En Çok Görülen Sebebi: Stres

Günümüz hayatı her ne kadar kolaylaşmış olsa da, stresi de o kadar fazla artmıştır. artık insanların strese toleransı çok azdır. Bu da el titremesi gibi sinirsel hareketlere sebep olmaktadır. Beyin, stresten çok fazla etkilenir. Bir çok beyin hücresi aynı anda çarpışır. Bunların her biri fiziksel bir etki ortaya koyduğunda, el titremesi, bacak sallamak gibi hareketleri ortaya koyar. Özellikle bu stres hali uzun sürerse, titreme de yerleşir ve vücutta devamlı hale gelir. Sinirsel titremede de aslında aynı durum görülür. Beyinde çok fazla nöron çarpışır. Çarpışan nöronlar fiziksel olarak harekete düzenli olarak dönüştürülmediğinde ise, vücutta titreme olarak vuku bulur.

Bağımlılıklar ve Titreme

Bağımlılıklar, direk beyini etkilerler. Mesela alkol, vücudun denge merkezi olan uç beyin ve beyinciği etkiler. Bu sebeple sarhoş kişi; düz yürüyemez, net göremez ve konuşmasını dahi koordine edemez. Uyuşturucu maddeler ise beyinin neredeyse tamamını etkisi altına alır. Bu kullanımlar devamlı hale gelip, bağımlılık oluşturduğunda, artık beyin yapısı bozulmaya başlar. Bozulan beyin yapısı, fonksiyonlarını yerine getiremez. Daima yetilerini kaybetmeye başlar. Bu maddeler vücuda verilmediğinde ise, bunu sinirsel olarak kaldıramaz ve kasılırlar. Bu maddelere olan arzu, beyinde pek çok nöron çarpışmasına sebep olur. bu da kontrolsüz hareket olarak ortaya çıkar. Hatta madde bağımlılığından çevreye zarar veren, kontrolünü kaybeden kişilerin davranışlarının sebebi de budur.

Titremeler Nasıl Azaltılabilir?

Vücut titremeleri, vücudun elektriğini boşaltamamasından kaynaklanır. Dolayısıyla, titremeye meyilli, özellikle stresli kişiler mutlaka düzenli spor yapmalıdır. Bu sayede vücut enerjisini boşaltacak ve kontrolsüz titremeyecektir. Ancak bu tek başına yeterli gelmeyecektir. Zira bir beyin problemi varsa bazen bu titremeler spora dahi izin vermeyecektir. Bu sebeple devam eden ve geçmeyen titremeler için mutlaka bir nöroloji uzmanına muayene olmak gereklidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?