Emen Bebeklerde Görülen Kusma ve Önleme Tavsiyeleri

Yayın Tarihi : 2017/06/07 10:32 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/16 12:14 •

Bebekler anne karnında, göbek bağından beslenirler. Yani besinler direkt olarak sindirilmiş halde bebeğin vücut sistemine dahil olur. Bu durumda bebek, kesinlikle besini sindirme işleminde görev almaz.

Emen Bebeklerde Görülen Kusma ve Önleme Tavsiyeleri

Anne sütü emen bebeklerde sıklıkla kusma görülür. Özellikle beslenme sonrası görülen kusma oldukça yaygın ve olağan bir durumdur. Bebeklerde kusmanın nedeni emerken yutulan havanın dışarı çıkmasıdır. Bu durumda bebeğinizin rahatlıkla mamayı çıkarmasını sağlayın. Ancak kusma kokulu ve kötü renkliyse mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

Bebek ve Beslenmek

Bebekler anne karnında, göbek bağından beslenirler. Yani besinler direkt olarak sindirilmiş halde bebeğin vücut sistemine dahil olur. Bu durumda bebek, kesinlikle besini sindirme işleminde görev almaz.

Ancak bebek doğduğunda böyle bir durum söz konusu değildir. Refleks olarak anne memesine ağzıyla tutunan bebek, yavaş yavaş kendisi beslenmeyi ve sindirmeyi öğrenir. İnsanın öğrendiği her şeyi başta yavaş ve hata yaparak öğrendiği gibi, vücut sistemi de herşeyi yavaş ve hata yaparak öğrenir. Yeni bebek, emmeyi tam bilmediği için hava yutabilir ve bu da gaza sebep olabilir. Bu durum yetişkinlerde de böyledir. İnsanlarda konuşurken yemek yediklerinde, yemek sonrası hazımsızlık ve gaz problemi yaşarlar.

Eğer bu gaz birikimi, çok fazla ise, zaten küçük bir alan olan bebek midesinde, fazlaca basınca sebep olur. Bu basınç da dışarıdan gelen havadan çok daha baskıcı olduğu için, yemeğin tersine gitmesine yani kusmaya sebebiyet verir.

Ayrıca tek sebebi, bebeğin yutkunurken havayı alması değildir. Bu zamana kadar hiç sindirim yapmamış vücudun sindirim yapmaya alışana kadar da problem çekmesi normaldir. Yani mide ve bağırsaklara gelen besin, sindirilemediğinde vücut bunu uzaklaştırmak ister. Bu da mide ve bağırsak gazına sebep olur. Bu sebepledir ki emzirilen bebeğin gazı çıkarılıp rahatlatıldıktan sonra yeniden yatırılır.

Bebekte Gaz ve Kusma Nasıl Engellenir?

Bebekte kusma ve gaz engellenmesi için öncelikle doğru emzirilmesi gerekir. Bebek memeyi, kahverengi kısmın tamamı ağzında olacak şekilde tutmalıdır. Ayrıca memenin yanlarında boşluk kalmamalı ve buradan bebeğin ağzına hava girmesi engellenmelidir.

Sırtına vurarak gaz çıkartma işlemi, her emmeden sonra gerçekleştirilmeli ve aksatılmamalı, böylece bebekte birikimin artması ve iştahsızlığın meydana gelmesi engellenmelidir.

Bebek emdikten hemen sonra yatırılmamalı, bir süre dik tutulmalıdır ki; mideden besinin ağza gelmesi durumu gözlenmesin.


 


 


 


 


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?