Emziren Anneler ve Oruç

Yayın Tarihi : 2016/06/05 05:24 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/21 19:29 •

Emziren anneler, belli unsurlara uyum sağladığında tabii ki oruç tutabilirler.

Emziren Anneler ve Oruç

Kısa süreli yemek yememenin anne sütünü azaltmadığı bilinmektedir. Ancak yetersiz veya az sıvı alımının anne sütünü azaltabildiği ortaya çıkarılmıştır. 2 - 6 ay arasında bebeği olan ve emziren kadınlar arasında oruç sırasında anne sütünün içeriğinde bir miktar değişim olduğunu, kalitesinin etkilendiği, enerji miktarı, protein, vitamin A ve C gibi elemanların günlük ihtiyacın altında kaldığı konusunda araştırmalar bulunmaktadır. 

Emziren Annenin Doğru Orucu

Emziren anneler, belli unsurlara uyum sağladığında tabii ki oruç tutabilirler. Öncelikle emziren anne, kesintisiz oruç tutmamalıdır. Yani bebeğinin küçüklüğüne ve günlük emdiği miktara göre; anne gün aşırı veya üç günde bir oruç tutabilir. Ancak bu annelerin kesintisiz, ramazan ayı boyunca oruç tutmaları doğru değildir. Ancak bebek ek gıdaya başlamışsa ve bir rahatsızlığı yoksa anne adayları kesintisiz oruç tutabilir ki bunda dahi gece beslenmeleri büyük önem taşır.

Oruç tutan anneler; iftar ve sahur arasında bol su içmeli ve besin tüketmelidir. Özellikle vitamin ve mineral eksiği çekmemesi, kaliteli süt üretmesi açısından oldukça önemlidir. Hatta anne adayı, gece çocuğu uzun uyuyorsa sütünü sağıp, ertesi gün iftara yakın saatlerde bebeğini doyurmak için kullanabilirler. Bu sayede anne hem rahat oruç tutar, hem de bebek taze süt ile beslenmiş olur.

Oruç tutan ve emziren anneler gün içinde çok aktif olmamalıdır. Vücut süt üretmek için yeterince enerjiye sahip olmak ister dolayısıyla annenin enerjisini dikkatli sarf etmesi ileri saatlere bırakması gerekir.

Anne, iftar ve sahur arasında meyve ve sebze tüketmelidir. Bu sayede üreteceği süt çok daha yoğun ve doyurucu olacaktır.

Yine vücudun iyi süt üretebilmesi için vücudun dinlenmiş olması gerekir bu sebeple anne, gündüz saatlerinde mutlaka birkaç saat uyumalı ve enerjisini korumalıdır. Bu sayede kaliteli ve güzel süt üretimi sekteye uğramayacaktır.

Emziren annelerin, özellikle bebeğin sadece anne sütüyle beslenmesinin önerildiği ilk altı ayda bütün gün su içmeleri çok yararlıdır. Altı ayın üzerinde olan veya başka nedenlerle zaten ek gıdalara başlamış bebeklerde ise annenin yemek yememesi ve sıvı tüketmemesi daha kolay tolere edilebiliyor. Bu durumda da annenin mutlaka sahura kalkması ve iftardan sahura kadar geçen süre içinde bol miktarda sıvı tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu gruptaki anneler için oruç tutmak daha uygun gibi görülse de oruç tutmak isteyen emziren annelerin oruç tutmadan önce mutlaka uzman bir hekime başvurması önerilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?