Epiglotit Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/04/03 12:18 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/10 10:58 •

Nefes borusu kapakçığının iltihaplanması olarak Türkçeleştirilen epiglotit, yaygın olarak görülen bakteri kökenli bir enfeksiyon hastalığıdır.

Epiglotit Nedir?

Nefes borusu kapakçığının iltihaplanması olarak Türkçeleştirilen epiglotit, yaygın olarak görülen bakteri kökenli bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın en sık rastlanan belirtileri ise boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu ve yüksek ateştir. Uygun antibiyotik tedavisi ile iyileşme gerçekleşir. 

Epiglottis Nedir?

Epiglottis; latince bir terimdir. Türçesi gırtlak kapağıdır. Bu kapakçık; yemek yerken soluk borusunu, soluk alırken de yemek borusunu kapatır. Bu kapak elastik kıkırdaktan meydana gelir. Bu kıkırdak sayesinde akciğerlere yabancı cisim girmesi engellenir ve kişi boğulmaktan kurtulmuş olur. Bu kapağın görevini doğru yapabilmesini engelleyen tek şey ise; yemek esnasında konuşmaktır. Çünkü konuşurken insan nefes alma ve depolama ihtiyacı hisseder.

Ayrıca yemek de yediği için kapak ikisini birlikte yapamaz ve akciğer açık kaldığı esnada yemeğin suyu dahi soluk kanalına geçerse kişide öksürme meydana gelir. Öksürük bir savunma mekanizmasıdır. Akciğer kanalına yani soluk borusuna istenmeyen bir cisim geldiğinde (bu tükürük veya su dahi olabilir) bu cisimlerin yeniden ağıza gelmesi için vücut akciğerdeki havayı boşaltmak ve bu basınçla besini fırlatmak ister. Bu da kişinin öksürmesine sebep olur.

Öksüren kişinin sırtına vurmak bu besini daha kolay akciğerlere atacağından öksüren bir insanın kesinlikle sırtına vurulmaması, öksürüğünü rahatça atabilmesinin sağlanması gereklidir. Ancak bu şekilde soluk borusundaki yabancı cisim ağıza getirilebilir ve besinse yutulur. Besin değilse ağız yoluyla dışarı atılır. Zaten ilk yardımdaki heimlick manevrası da bu esasa dayanarak yapılır. Epiglatit Bir Enfeksiyondur latincede kelimelerin sonuna gelen -it eki; hastalık anlamını taşır.

Bronşit; bronşların iltihaplanmasıdır örneğin. Epiglotit ise; epiglottis kapağının iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma sebebiyle gırtlak kapağı görevini tam olarak yerine getiremez. Boğazda şişlik, kaşıntı ve ağrı ortaya çıkar. Bu hastalık sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da meydana gelir. Genelde yeterince ağız temizliği yapılmayan kişilerde görülür. Mikropların bu bölgeye tutunması epiglotitin en yaygın sebeplerindendir. Tedaviyi kolaylaştırmak ve buradaki mikropların ölmesini sağlamak için ilaç tedavisinin yanında gargara tedavisi de verilir. Gargara sayesinde burada mikropların yaşam alanı kısıtlanır ve üremeleri engellenir. Ayrıca ilaç tedavisi de buradaki enfeksiyonun geçmesini sağlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?