Epstein Barr (EBV) Virusu Nedir? EBV Testleri

Yayın Tarihi : 2018/08/01 18:04 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/06 07:38 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Epstein-Barr virüsü (EBV) bir DNA virüsüdür. EBV testleri ile laboratuvar tanısı koyulur.

Epstein Barr (EBV) Virusu Nedir? EBV Testleri

Epstein Barr Virüsü (EBV) Nedir?

Epstein Barr virüsü (EBV) bir DNA virüsüdür. EBV enfeksiyonunun yol açtığı hastalıklar, enfeksiyon tablosundan çeşitli kanser türlerine kadar farklılık arz etmektedir. EBV virüsü enfeksiyöz mononükleoz (öpücük hastalığı)  olarak bilinen bir enfeksiyona yol açabildiği gibi, klinik olarak çok daha ağır seyreden Burkitt ve Hodgkin lenfoma ile nasofarinks tümörü gibi malignhastalıklarda da sebep olabilmektedir.  EBV virüsü diğer virüslerden bir yönüyle ayrılabilir. EBV, kanserle birlikte seyredebilen bir tümör virüsüdür. EBV neden olduğu ilk enfeksiyondan sonra vücutta yaşam boyu latent yani nüks etme potansiyeli olan bir virüs olarak kalmaktadır.

EBV Virusunun Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

-Nasofarinks Tümörü (kanseri)

-Burkitt Lenfoma,

-Hodgkin Hastalığı, 

-Çeşitli Lenfoproliferatif Hastalıklar, 

-Leomyosarkom (Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda) olarak tanımlanabilir.

Bu hastalıklardan üçünü birlikte inceleyelim:

-NASOFARİNKS KANSERİ: Hastalarda servikal lenfodenopatii östaki kanalda tıkanıklık, burun tıkanıklığı ve burun kanaması gibi belirtiler ile seyredebilmektedir. Tanıda kullanılan tahlil yöntemleri; Bilgisayarlı Tomografi ve MR dır. Ayrıca tanıda biyopsi de gereklidir.

-BURKİT LENFOMA: Sıklıkla çenede yer almakta, çocukluk dönemi kanseri olup ortalama başlama yaşı 5 dir.

-HODGKİN HASTALIĞI: Hodgkin hastalığı gelişmekte olan ülkelerde çocukluk döneminde zirve yapmaktadır.

EBV Testleri Nedir?

Epstein Barr Virusu Tanısında en sık ELİSA testleri kullanılmaktadır. EBV Ig M ve EBV Ig G elisa testleri EBV virusu enfeksiyonu varlığı ve enfeksiyonon geçirilme süreci konusunda bilgi vermektedir.

Virüsler Nasıl Çalışırlar?

Virüsler, hastalık yapıcı ancak kendine ait enzim sistemi ve DNA yani kalıtsal materyal taşımayan, canlı ve cansız arası bir geçiş formudur. Virüsler, canlı yüzeylere tutunarak o canlının DNA sistemini kendi emrine alır ve kendi DNA sıymış gibi kullanarak hastalığın tüm vücuda yayılmasını sağlar. Böylece amacı kendi yaşam alanını genişletmek olur.

Hücreler protein üretirken şifreleri DNA sından alır. Virüs yüklü DNA dan alınan şifre de, tüm vücuda aynı bozuk DNA nın ulaşmasını sağlar ve bu da hastalık olarak karşımıza çıkar. Dolayısıyla virüs kaynaklı hastalıklar çok daha kompleks ve uğraştırıcı hastalıklardır. Daha çabuk bir tedavi için mutlaka doğru şekilde teşhis edilmiş olması gerekir. Antibiyotik tedavileri bakteriyel hastalıklarda kullanılır bu sebeple virüs kaynaklı hastalıklarda daha çeşitli tedavilere ihtiyaç vardır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?