Ertesi gün Hapı Sık Kullanımda Etkisini Yitirir

Yayın Tarihi : 2018/06/11 10:20 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/24 11:06 •

Ertesi gün hapı; bir gecelik ilişkilerde korunma yöntemi olsa da, devamlı bir korunma yöntemi değildir. Bu yazımızda ertesi gün hapına dair bilgiler bulabilirsiniz.

Ertesi gün Hapı Sık Kullanımda Etkisini Yitirir

Ertesi Gün Hapı Nedir? Neden Kullanılır?

Ertesi gün hapı, istenmeyen gebelikleri önlemede bir korunma yöntemi olarak kullanılır. Çok yaygın olmamakla birlikte, kontrolden çıkan ve istenmeyen cinsel temas sonrasında en çok kullanılır. 

Cinsellik gerçekleştikten sonra, yumurtaya kaçan spermin dölleme yapmaması için kullanılan bu ilaç, iki hücrenin bir araya gelmesini engeller ve bu birlikteliği adeta idrar gibi dışarıya atılmasına sebep olur. Bu sebeple ilişkiden sonra çok uzun süre beklenmeden alınması gereken, ağızdan bir haptır. 

Ertesi Gün Hapı Ne Kadar Etkilidir?

Ertesi gün hapı; bir gecelik ilişkilerde korunma yöntemi olsa da, devamlı bir korunma yöntemi değildir.

Bu ilacı devamlı kullanma durumunda etkisi azalır; bir süre sonra korumamaya başlar. Çünkü vücut bu unsuru tanır ve adeta hastalıklara antikor oluşturduğu gibi, bu hapa karşı da bir direnç oluşturur. Özellikle sağlıklı bir gebelik temeli atıldıysa bu temeli yıkmak istemez ve vücut bunu savunmak için çaba sarf eder. Bu sebeple sürekli kullanmak, istenen korunmayı sağlamayacaktır. 

Bu ilaçlar, ilişkiden sonra ne kadar çabuk alınırsa, o kadar kaliteli bir korunma sağlar. Bu sebeple kullanımı geciktirilmemelidir. Ayrıca ertesi gün hapı her zaman elinizin altında olmayabilir. O an tedariğinin zor olması gebeliğin sebebi olabilir.

En Etkili Korunma Yöntemi Ertesi Gün Hapı mı?

Gebelikte korunma demek; yumurta ve spermin kavuşumunu engelleyerek yeni bir hücre oluşumundan kaçınmak demektir. Ertesi gün hapı, kavuşmuş olan sperm ve yumurtayı dışarı bırakmak demektir. Ancak yumurta ve spermin hiç karşılaşmamış olması, şüphesiz ki daha etkin bir koruma sağlar. 

Bu sebeplerle en etkili korunma yöntemlerini sınıflandırırken ertesi gün hapını burada değerlendirmek çok da doğru değildir. En etkili yöntemler, bu kavuşumu engelleyen yöntemlerdir ki; prezevatif, tüp bağlatma, spiral kullanımı bu yöntemlerin başında gelir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
S******** :

36 saat sonra aldım. Etkisi olur mu


Cevap:

Evet etkili olacaktır.

m*********** :

Merhaba ben kız arkadaşımla korumalı ve korumasız olarak ilişkiye girdim sonra ella aldık hemen ertesi gün 6 saat geçmişti o civarda 12 de olabilir sonrası gün korumalı ilişkiye girdik yinede bi sorun cıkarmı?


Cevap:

Yaşamış olduğunuz bu tarz bir ilişki sonrası  gebelik şansı yok denecek kadar azdır
Fakat bu işler şakaya da gelmez. Beklenen adet tarihinde  en az 7 gün gecikme olursa tedbiren de olsa  hamilelik testi yaptırılabilir.

Gebelik testi ve hamile kalma olasılığına dair sitemizde yayınlanmış yazıları, sorulmuş benzer  soru ve uzmanlarımızın verdiği cevapları okumak için tıklayınız......

?