Fetal DNA Testi Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/01/02 12:56 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/29 04:02 •
Fetal DNA testi; amniosentez ve koryon biyopsisine gerek kalmadan, kromozomal anomalilerin değerlendirilmesi işlemidir.
Fetal DNA Testi Nedir?

Fetal DNA testi; amniosentez ve koryon biyopsisine gerek kalmadan, kromozomal anomalilerin değerlendirilmesi işlemidir.

Uygulamada; annenin son adet tarihine göre fetal kan dolaşımı hesaplanır. Bu dolaşım, dakikalarla ifade edilecek kadar kısadır. Bu fetal kan, trofoblast kaynaklıdır. Fetal dolaşım başlamadan önce serbest DNA saptanması bu varsayımı doğrulamaktadır.

Bu yöntemin uygulanmasında; fetal kan, tüpler içine alınır. Laboratuvar ortamlarında çoğaltılır. Sağlıklı olduğu belirlenen şablonlarla karşılaştırılır. Fetusun sağlıklı olup olmadığına karar verilir. Rutin olarak; 3 farklı anomali değerlendirilir. İhtiyaç dahilinde bu sayı artırılabilir.

Bu yöntem sayesinde; kromozomal anomalisi olduğu saptanan bebekler düşük riskine maruz kalmazlar. Koryon villus ve amniosentezle karşılaştırma yapılacak olursa; hiçbir riski bulunmamaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
z******* :

13 haftalık gebe yapılan ikil tarama sonuçlarına yorum yaparmısınız? yaş:34,9 kilo:72kg fetus sayısı 1düzeltilmiş MoM' lar ve riskler fb-hCG=52,5 ng/ml PAPP-A= 6,22 mlU/ml ultrason bilgisi CRL 67 mm Nuchal translucency 1,70 mm kombine r. 1:7205 ikili r. 1:2018 yaş r 1:280 trisomy 13/18+NT<1:10000


Cevap:

Test sonucunuzu inceledik. Bu şekilde ikili  testlerin değerlendirilmesini Tahlil.com'da prensip olarak yapmıyoruz.
İkili testte anne kanında iki hormonun (B-HCG ve PAPP-A) ölçümü yapıldığı için sonuç kağıdında bunların değerleri ve bu değerlere göre hesaplanan risk oranları yer almaktadır.
İkili test sonucu normal dahi olsa ense kalınlığı fazla olan bebeklerde anomali riski olabilir.Bu durumlarda ise fetal eko yapılmalıdır.
İkili test tek başına bebekte anomali olduğu gösteren bir bulgu değildir.Doktorunuz muayene bulgularınız, yaş grubunuz ve ve test sonucuna göre şüpheli bir durum görürse sizi bilgilendirecek ve gerek görürse ilave tahliller de yapacaktır.
Bu tahliller ise amniyosentez ve/veya koryon villus biyopsisi ( CVS) yöntemleridir.
Durumuzun ve test sonucunuz ile ilgili en doğru bilgiyi ikili testinizi isteyen doktorunuz vermelidir..

?