Fil Hastalığı (Elephantiasis) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/21 20:14 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/21 20:14 •
Fil Hastalığı veya bilimsel adıyla Elephantiasis, lenfsistemindeki bir anormallik sebebiyle vücudun bazı bölgelerinde aşırı ödembirikimi sebebiyle oluşan bir rahatsızlıktır
Fil Hastalığı (Elephantiasis) Nedir?

Fil Hastalığı veya bilimsel adıyla Elephantiasis, lenfsistemindeki bir anormallik sebebiyle vücudun bazı bölgelerinde aşırı ödembirikimi sebebiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Lenf sistemi, kan dolaşım sistemigibi, ak kan olarak bilinen sıvının vücut içerisinde düzenli dolaşımınısağlayan ağ sistemidir.
Lenf sisteminde bozukluğa sebep olan birçok durumolabilir. Enfeksiyon, damar zedelenmesi gibi sebepler sebebiyle lenf sistemibozularak fil hastalığı oluşabileceği gibi genetik olarak da kişiler buhastalığa sahip olabilirler. Yaşamlarının bir evresinde hafif bir burkulma veyasebepsiz yere uzuvda ödem oluşur ve organ boyutunun 2-3 katına kadar çıkar. Filhastalığına sebep olan diğer durumlar ise çeşitli ameliyatlar ve Wuchereria bancrofti isimli birparazitin lenf kanallarını zedelemesi sonucu oluşabilir.
Fil hastalığındaoluşan ödemin geri dönüşü için bazı tedaviler uygulanmaktadır. Ama ömür boyu butedavi devam etmelidir. Geçirilen ödem tekrarlayabilir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?