Fıtık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 2018/04/26 02:30 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/26 14:23 •

Toplumumuzda yaygın olarak görülen fıtık, kişide ağrılı bir yaşam ve işlev kaybına neden olmaktadır. Fıtık, bir organın veya dokunun olması gereken bölgenin dışına taşması halinde oluştuğu bir sorundur.

Fıtık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Toplumumuzda yaygın olarak görülen fıtık, kişide ağrılı bir yaşam ve işlev kaybına neden olmaktadır. Fıtık, bir organın veya dokunun olması gereken bölgenin dışına taşması halinde oluştuğu bir sorundur.

Fıtık Neden Olur?

Fıtık normal dışı, ani yapılan hareketlerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Her ani harekette meydana gelmez ancak bir kez meydana geldiğinde de kolaylıkla iyileşmez. Bu sebeple günlük hareketlerde çok dikkatli olunmalı ve ani hareketlerden, ısınmayan kaslara yük bindirmekten çekinmelidir.

Fıtık çeşitlerine göre oluşum sebebi gösterir. Ancak çoğunlukla fıtık sebebi, ağır kaldırmak, ıkınmak, şiddetli hapşırmaktır.

Fıtık Çeşitleri Nelerdir?

Fıtık oluştuğu bölge veya organa göre isimlendirilir. Bağırsak fıtığı, mide fıtığı, kasık ve bel fıtığı en yaygın görülen fıtıklardır.

Toplumumuzda en sık görülen fıtık, bel fıtığıdır. Bunun sebebi de yapılan ağır işler, ısınma işlemi yapılmadan ağır kaldırma eylemleridir.

Bel fıtığını takip eden, en fazla ikincı sırada görülen fıtık ise kasık fıtığıdır. Kasık fıtığı daha çok ayakta ve sert hapşurma ile, kasların bir anda gerilmesi neticesinde ortaya çıkar.  

Fıtık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fıtık, ne boyutta olduğuna göre tedavi yöntemi de değişir. Yeni oluşumlu bir fıtık basit bir fizik tedavi ile iyileşebilir. Ancak sonraki dönemde de dikkatli olmak gerekir. Fıtığın tekrarlama veya başka bir bölgeden tekrar çıkma ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Daha ileri boyutlardaki fıtıklarda ise ameliyat önerilir. Ancak ameliyat da her zaman kesin çözüm olmaya bilir. Bu konu hakkında en doğru görüş, hastanın detaylı incelenmesinden sonra doktorun görüşü olacaktır.

Her hastalıkta olduğu gibi fıtıkta da tedavi yöntemi kişiye özeldir. Yani her hastanın fıtık oluşum sebebi, aşaması ve iyileşmeye olan yatkınlığına göre tedavi şekli, yöntemi ve süresi değişiklik gösterecektir.

Fıtık ile ilgilenen bilim dalları, fizik tedavi ve rehabilitasyon, ortopedi ve travmatolojidir. Doktorunuz gerekli gördüğünde diğer dallara da yönlendirme yapacaklardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?