Folik Asit (B9 Vitamini) ve Folik Asit Testi

Yayın Tarihi : 2017/08/09 13:06 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/26 05:42 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Folik asit eksikliği günümüzde sık görülen bir sağlık sorunudur. Özellikle hamileler için, sağlıklı bir hamilelik  büyük önem taşımaktadır.

Folik Asit (B9 Vitamini) ve Folik Asit Testi

Folik Asit Eksikliği Nedir?

Folik asit eksikliği özellikle hamileler için büyük önem taşımaktadır. Uzmanlar anne adaylarına hamile kalmadan en az bir yıl önce folik asit almalarını önermekteler.
Folik asit kullanmaya hamile kalmadan bir yıl önce başlayan anne adayları için erken doğum riski önemli oranda azalmaktadır.
Anne adaylarına folik asit uygulanmasıyla birlikte bebekte zeka geriliği, körlük ve kronik akciğer hastalıkları gibi ciddi sorunlara yol açan, hamileliğin 20 ve 28. haftaları arasında olabilen erken doğum riski yüzde 70 oranında, 28 ve 32. haftalar arasındaki erken doğumlar ise ise yarı yarıya azalmaktadır.

Folik Asit Hangi Gıdalarda Bulunmaktadır ?

Folik asit genellikle yeşil yapraklı sebzelerde, portakal suyu, baklagiller tahıl içeren gıdalar folik asit içermektedir. Muz, fasulye, brokoli, turunçgiller, yumurta, ıspanak ve pazı gibi yapraklı yeşil sebzeler, mercimek, karaciğer, bezelye, ıspanak, çilek, ton balığı, buğday tohumu ve yoğurtta folik asit bulunmaktadır.
Folik asit; sağlıklı bir hamileliğe ve sağlıklı bir bebeğe katkıda bulunabilecek bir B vitaminidir. B9 vitamini olarak da bilinir. Günlük folik asit gereksinimi; kadın ve erkek için 400 mikrogram (mcg), gebelik dönemi için 600 mcg ve emzirme dönemi için ise 500 mcg’dır.

Folik Asit Tahlili Normal Değerleri Nedir?

15 yaş altı kişilerde3-21 ng/ml
15 yaş üstü kişilerde3-17 ng/ml

Folik Asit(Folat) Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

Folik asit (Folat) eksikliğinin tanı ve tedavisinin takibi ile megaloblastik ve makrositik anemilerin değerlendirilmesinde kullanılır. Diyetle folat alımının azalması, hemodiyaliz, malabsorbsiyon, gebelik, kronik alkolizm ve fenitoin vb bazı ilaçlar serum folat düzeyini düşürürken, vejeteryan diyet ile serum folat düzeyi artar.

Folik Asitin Çocuk ve Yetişkin İçin Önemi Nedir?

Folik asit yapıcı ve onarıcı vitamin grubudur. Özellikle beyin ve algılamaya yönelik görevleri; kişinin güçlü bir algıya sahip olmasını, hızlı ve doğru karar vermesini, her an gözü açık ve uyanık olmasını sağlar. Özellikle okul çağında olan çocukların, yaptıkları işte hep daha ileriye gitmek isteyen insanların vazgeçilmezleri olmalıdır. Ayrıca kemik gelişimi, güçlü ve parlak bakan göz sağlığı için çok önemlidir.

Dolayısıyla her besinde olduğu gibi folik asit içeren besinlerde abartılmadan ancak düzenli olarak tüketilmeli ve faydalanılmalıdır.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
m********* :

10 haftalık hamileyim. yaklaşık 1,5 yıldır falik asit kullanıyorum ve tahlil sonucum 24 ten de daha yüksek değer çıktı.b 12 vitamini eksikliğide var. bu folik asit fazlalığının bana ve bebeğime zararı olurmu?


Cevap:

Folik asit değeriniz yüksek ise, ilacı boş yere kullanıyor olabilirsiniz. Vitamin B 12 eksikliğiniz var ise esas buna yönelik tedavi olmalısınız

******* ******* :

14 yaşındaki oğlumun folik asit sonucu 11.9...normali nedir acaba...


Cevap:

Tahlil.com ziyaretçilerinin biraz daha dikkatli olmasını rica ediyoruz.Yukarıdaki yazıda sorunuzun cevabı var.

******* ******* :

Merhaba
TSH 0.544
FT3 3.25
FT4 1.18
Ferritin 7.7
B12 272
Folik Asit 4.21

MPV 8.4
PCT 0.35
PDW 9.0
RDW_SD 46.2
PLCR 14.1
WBC 7.80
RBC 4.51
HGB 13.2
HCT 41.2
MCV 91.4
MCH 29.3
MCHC 32.0
RDW_CV 14.2
MO# 0.65
PLT 412
Demir 71
Kalsiyum 10.08
Sodyum 142

Yorumlarsanız sevinirim. Teşekkürler.


Cevap:

Folik asit değeriniz normal sınırlar içinde olmakla birlikte alt sıra yakın gözüküyor.

?