Folik Asit Nedir? Folik Asit Düşüklüğü Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/05 12:24 •

Folik asit, vitamin B9 olarak da bilinir; sebzelerde, portakal suyunda ve tahıllarda bulunur. 

Folik Asit Nedir? Folik Asit Düşüklüğü Neden Olur?

Folik Asit Nedir?

Folik asit, vitamin B9 olarak da bilinir. Folik asit; sebzelerde, portakal suyunda ve tahıllarda bulunur. Folik asit; özellikle hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimi için olan önemlidir. Bebeğin beyin ve omurga sisteminin düzgün bir şekilde büyümesi, beyin hücrelerinin oluşturulmasında büyük öneme sahip olan folik asit, günümüz gebelerine özellikle ilk 3 ay takviye gıda olarak tavsiye edilmektedir.
Erkeklerde kısırlıkla birlikte olan sperm sayısı azlığı durumunda folik asit eksikliği görülebilmektedir. Bu sebeple erkeklerde kısırlık sebepleri araştırılırken mutlaka folik asit değerine de bakılmalı ve eğer ihtiyaç duyuluyorsa öncelikle babanın folik asit eksiği giderilmeli ve sonrasında gebelik planlanmalıdır.
Folik asit eksikliğinde eritrositler (rbc, kırmızı kan hücreleri) büyük görünümdedir ve daha az sayıda bulunurlar. Lökositler (wbc, beyaz kan hücreleri) ise genellikle anormal görünürler.
Folik asit eksikliğinde lökositler ve trombositler (plt) az sayıda bulunabilirler. Folik asit vücut tarafından büyük miktarda ve uzun süre depolanmaz. B grubu vitaminler suda çözünür. Bu demek oluyor ki fazlası idrarla dışarı atılır bu sebeple folik asit eksikliği günlük beslenmeler ile takviye edilmeli eğer yeterince tüketilemiyorsa ilaç şekilnde kullanılmalıdır. Eksikliğinde sürekli bir folik asit vitamini takviyesi gereklidir. Ancak bu takviye mutlaka doktor kontrolünde ve doktorun önerdiği dozda olmalıdır.

Folik Asit Normal Değerleri:

Folik Asit Tahlili Normal Değerleri aşağıda belirtilmiştir:

15 yaş altı kişilerde : 3-21 ng/ml
15 yaş üstü kişilerde: 3-17 ng/ml

Folik Asit Düşüklüğü Hangi Durumlarda Görülür?

Diyetle folik asit alımının azalması, diyaliz hastaları, malabsorbsiyon, gebelik, kronik alkolizm ve fenitoin içeren ilaçların kullanımında folik asit düşüklüğü görülür.

Folik Asit Düşüklüğü Neden Olur?

En önemli sebep diyette yeterli folik asit alınmamsıdır. Gebelik de folik asit düşüklüğünün nedenleri arasındadır.

Testlerin Normal Değeri Nasıl Bulunur?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?