Fruktozamin Testi Nedir? Fruktozamin Ne Zaman İstenir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/11 09:34 •

Fruktozamin Testi, şeker hastalarının kan şekeri düzeyi kontrolüne yardımcı  bir testtir. Fruktazamin testinin ne zaman ve hangi durumlarda istendiği ve nasıl yorumlandığı konusunda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Fruktozamin Testi Nedir? Fruktozamin Ne Zaman İstenir?

Fruktozamin Testi Nedir?

Fruktoz; meyve şekeri olarak bildiğimiz bir şekerdir. Vücutta fazla miktarda bulunması aynı şeker hastalığı gibi etki yapar. Dolayısıyla bunun da ölçümleri yapılmalıdır. Yine ölçümü kandan ve şeker taraması yapıldığı gibi uygulanmaktadır.

Fruktozamin Testi, şeker hastalarının kan şekeri düzeyi kontrolüne yardımcı bir testtir. Biyokimya laboratuvarlarında damardan alınan kan örneği ile yapılmaktadır. Bu konuda HbA1C testi yaygın olarak kullanılmakla olup fruktozaminin testi de tercih edilmektedir.

Fruktozamin Testi Hangi Durumlarda Kullanılır?

1. Diyabet tedavisinde hızlı değişikliklerde kullanılabilir. Aylar boyu beklemektense birkaç hafta sonra diyet veya ilaçlarda yapılan düzenlemelerin etkinliklerinin değerlendirilmesinde işe yaramaktadır.

2. Diabetiklerin gebeliği sırasında da, kan şekeri sıklıkla değişebildiğinden bu durumda da kullanılabilir. Değişen glukoz ve insülin gereksinmelerini izlemeye ve uyum sağlamaya yardımcı olmak için kan şekeri düzeyleriyle birlikte fruktozamin ölçümleri de işe yarayabilmektedir.

3. Anemi ve diyabetin birlikte olduğu durumlar.

Fruktozamin Testi Nasıl Yorumlanır?

Diyabetli hastalarda fruktozamin düzeyi yükselirse son 2-3 haftalık ortalama kan şekeri düzeyi de yükselmiştir.
Fruktozamin konsantrasyonu ne kadar yükilişkie ortalama kan şekeri düzeyi de o kadar yükselir.
Normal düzeylerden yükselme eğilimi hastanın kan şekeri kontrolünün yeterli olmadığını gösterir. Şeker fazlalığı ve insülin azlığı oluşmakta ve insülin tedavisinin fazla etkili olmadığı anlaşılmaktadır.
Normal fruktozamin düzeyleri ise diyabetin kontrol altında olduğunu gösterebilir.
Yüksek fruktozamin düzeylerinden normale düşme eğilimi ise hastanın tedavisindeki değişikliklerin etkili olduğunu gösterebilir.

Testlerin Normal Değeri Nasıl Değerlendirilir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?