FSH Yüksekliği: FSH Yüksekliği Gebeliği Önler mi?

Yayın Tarihi : 2018/09/08 17:22 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/13 13:10 •

Kadında FSH hormonu beyinde hipofizden salgılanır ve yumurtalıklardaki folikülleri uyarıcı etkisi vardır.FSH salgısı kadınlarda yüksek değerlere çıktığında bu durum doğurganlığı olumsuz yönde etkileyecektir.Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda FSH hormonu yüksekliği istenen bir durum değildir.

FSH Yüksekliği: FSH Yüksekliği Gebeliği Önler mi?

Kadında FSH Hormonu Nedir?

Kadınlarda  FSH hormonu üreme döngüsünde çok etkilidir.FSH beyinde hipofizden salgılanır ve yumurtalıklardaki folikülleri uyarıcı etkisi vardır.Foliküllerin büyümesini sağlar. Yumurtalıklarda bulunan foliküller yumurtayı taşıyan ufak keseciklerdir. FSH hormonu etkisiyle foliküller büyür ve adet döneminin ortasında LH hormonun etkisiyle çatlama sonucunda yumurtlama diğer adıyla da ovulasyon gerçekleşir.
Kadınlarda FSH hormon düzeyinin ölçümü önemlidir. FSH hormon testi özellikle adet düzensizliği ve kısırlık (infertilite) şikayeti olan doğurganlık çağındaki hastalarda önemlidir. Kanda FSH hormon testi ideal olarak adetin 3. günü yapılmalıdır. Bu süreçte yapılan tahliller en güvenilir sonucu vermektedir.

Kadında FSH Yüksekliği:

Kadınlarda yaş ilerledikçe yumurtalık (over) rezervi azalmaktadır.Bununla paralel olarak da FSH hormonu yüksekliği de görülür. Kadınlarda orta yaşlara gelinmesiyle, 35 yaşından sonra FSH hormonu düzeylerinde yükselme başlar. 40 yaşından sonra bu yükselme daha da ilerler.Kuşkusuz bu durum menopozun habercisi olduğu gibi aynı zamanda da doğurganlığı olumsuz olarak etkilemektedir.
Kadınlarda bazı operatif tedaviler sonrası da FSH salgısında düzensizlikler olabilir.Kadında yumurtalıkların birinin veya bir kısmının ameliyatla alınması gibi durumlar FSH yüksekliğine yol açabilir.

Doğurganlık İçin Kadınlarda FSH Hormonu Değerleri Ne Olmalıdır?

Adetin 3. gününde yapılan hormon tahlilinde FSH değerinin 10'un altında genel olarak normaldir. FSH hormonu değeri 10'un üzerine çıktığında ise hamile kalma şansında düşme görülmektedir. FSH 15'in üzerine çıktığında hamile kalma şansı oldukça zorlaşır. Sonuç olarak kandaki FSH yüksekliği ile hamile kalma şansı arasında kadınlarda ters orantı vardır. FSH yükseldikçe hamile kalma şansı da düşer.
FSH yüksekliği duurmlarında özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar ileri tanı, takip ve tedavi amacıyla doktora başvurmayı ihmal etmemelidir.FSH yüksekliğinde kadın doğum uzmanları ve endokrinoloji uzmanları hastaları yönlendirmekte ve gerekli bilgiyi vermektediler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
i**************** :

LH IU/L 3.37
Mid Foliküler 2.12 - 2.89
Mid Siklus 19.18 - 103.03
Mid Luteal 1.20 - 12.86
Postmenopoz 10.87 - 58.64

FSH IU/L 7.6
Foliküler faz : 3.85 - 8.78
Luteal faz : 1.79 - 5.12
Siklus ortas1 pik : 4.54 - 22.51
Post menapoz : 16


Cevap:

Kadın okurlarımızdan sıklıkla hormon tahlillerinin değerlendirilmesine dair Tahlil.com'a sorular geliyor.
Hormon tetkiklerinin yorumu ve değerlendirilmesinde, testlerin referans değerleri, kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.
Sorunuzu belirtilen kurallarımıza göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar


?