FSH Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Yayın Tarihi : 2016/03/28 21:38 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/01 09:18 •

FSH yüksekliğinin hangi durumlarda olduğunu aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

FSH Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Menopoz döneminde yumurtlama gerçekleşmeyince FSH miktarıda artar. Yumurtalık hastalıklarının en önemli belirtisi FSH ve LH hormonunun miktarındaki yükselmelerdir.

Erkeklerde ise FSH artması testis hastalıkları veya testislerin hasarı belirtisidir. Erken ergenlik, yaş ilerlemesi ve sigara FSH hormonunun miktarının artamsına sebep olurlar.

FSH Nedir?

FSH yani Folikül Uyarıcı Hormon; yumurtalıkları çalışması için uyaran hormondur. Folikül yumurta anlamındadır. Folikül uyarıldığında; kadında adet döngüsü ve erkekte de sperm üretilmesi uyarılır. Dolayısıyla gebelik gerçekleşmesi için hem erkekte sperm üretimi, hem de kadında yumurta üretimi olması gerekir.

FSH yumurtaların olgunlaşmasını uyardıktan sonra miktarının azalması ve yerinin LH a verilmesi gerekir. LH yani litüinleştirici hormon; olgunlaşan yumurta ve spermin aktifleşmesini yani bir araya geldiklerinde döllenmesini sağlar.

Eğer kadın rahminde bir birleşme yani gebelik söz konusu değilse, foliküller küçülür, fonksiyonunu kaybeder ve adet kanamasıyla birlikte vücudu terk eder. Böylece bir sonraki aya yeniden yumurta olgunlaştırılacağı zaman yine FSH etkin olacaktır.

Bu sirkülasyondan da anlaşılacağı üzere; FSH hormonunun her zaman yüksek seviyede olmasını istemek doğru değildir. Çünkü sadece yumurtaları olgunlaşsın diye desteklemek doğru değildir. Olgunlaşan yumurta aktifleşmediği sürece bir anlamı yoktur.

FSH ın devamlı yüksek olması, gebeliğin oluşmasına da engel teşkil etmektedir. Ayrıca FSH yüksekliği, yumurtalık hastalıklarının da belirtisi konumunu ifade etmektedir. Ancak tek başına FSH değerine bakarak buna karar verilemez. Eşliğinde klinik muayene ve diğer tahliller ve görüntüleme yöntemleri de kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.

Testlerin Normali Nedir?

Vücudun sistemli ve düzgün çalışabilmesi için pek çok mineralin, vitaminin, kan hücresinin yeterince kan içinde bulunması gerekir. Bunların fazla veya eksik olması sistemlerin işleyişini bozabilir ve vücuda yan etki yapabilir. Dolayısıyla vücudu homeostaside yani dengede tutacak değerlerin ortalaması bize referans değerler aralığını verir ki bunlar; hastanın yaşına, cinsiyetine ve fiziksel koşullarına göre de değişebilir.

Kadın ve erkeklerde hatta bebek veya çocuklarda değerlerin farklı olması da son derece olasıdır. erkek ve kadın fiziksel olarak birbirlerinden çok farklıdır. mesela erkeklerde kas kütlesi çok fazla olduğundan, enerji ve oksijen ihtiyaçları çok daha fazla ayrıca metabolizmaları da daha fazladır. 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
m********* :

E2 112
FSH 56.7
LH 67.2
Ikez reglm gecikti yasim 30 evliyim. Normale doner mi. Yukselmesinin sebebi nedir


Cevap:

Bilhassa kadınlar olmak üzere tüm hormon tetkik ve tahlillerinin değerlendirilip yorumlanma aşamasında yapılan testlerin referans değerleri, tahlil için kanın adetin hangi döneminde alındığı ve  yaş gibi bilgilere gerek vardır.
Hormon testi sonuçlarınıza dair Tahlil.com'a sorunuzu,  belirtilen kurallara göre  sormanız durumunda cevaplayabiliriz.

Konuya dair aşağıdaki bağlantıda  detaylı bilgi ve açaıklamaları  bulabilirsiniz.

Hormon tahlili soran bayanların okuması gereken uyarılar

?