Gaitada Gizli Kan Araştırılması

Yayın Tarihi : 2017/03/22 19:46 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/23 02:30 •
Gaitada gizli kan testi genellikle rutin muayenelerde istenen bir testtir. Gastrointestinal sistem özellikle da kalın barsak (kolon) kanserleri  ve kansızlık (anemi) araştırılmasında kullanılır.
Gaitada Gizli Kan Araştırılması

Gaitada Gizli Kan Testi Nedir?

Gaitada gizli kan testi genellikle rutin muayenelerde istenen bir testtir. Gaitada kimyasal kan reaksiyonunun araştırılması amacıyla yapılan bir testtir. Hasta gaitasını bir kaba yapar ve bu numunenin bir kısmı alınarak laboratuvardan verilen örnek kabına konulur. Bu işlem sırasında idrarın gaitaya karışmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. 
Genellikle kolon kanserinin erken tanısında kullanılan önemli bir testtir.

Gaitada Gizli Kan Testi Öncesi Hazırlık

Test kolon kanseri taraması amacıyla kullanılıyorsa, hastalar testin uygulanmasından önceki 3 gün boyunca liften zengin bir gıda rejimi uygulanmalıdır (brokoli ,şalgam, kara turp hariç). Bunların yenmesi mevcut olması durumunda kanseröz dokulardan kanama olması kolaylaşacak ve dolayısıyla teşhise yardımcı olacaktır. Ayrıca bu kanamalar ara ara gerçekleştiği için  bütün gaita örneklerinde çıkmaya bilir.
Bundan dolayı üç farklı günde alınan 3 gaita örneği daha sağlıklı sonuç alınmasını sağlayabilmektedir.
Test öncesi 3 gün içinde çiğ veya az pişmiş et ve et ürünü yenmemesi önerilir. Test öncesi üç gün boyunca C vitamini ve antiasit ilaçlar alınmamış olmalıdır. Ayrıca bazı demir içeren ilaçlar yalancı pozitifliğe sebep olabilmektedir.

Ne Zaman Gaitada Gizli Kan Testi Yapılmaz?

Kadınlarda adet kanaması olduğu dönemlerde ve erkeklerde aktif hemoroid kanaması olan dönemlerde gaitada gizli kan testi yapılmamalı ve kanamanın geçmesi beklenmelidir. 

Anemi Araştırılmasında Gaitada Gizli Kan Testi

Gaitada gizli kan testinin diğer kullanım noktası da aneminin sebebinin tespitidir.Düşük hemoglobin, düşük hemotokrit, yorgunluk gibi anemi belirtilerinde de gaitada gizli kan testi istenmektedir.
Normal sonuç negatif olarak belirtilir.Sonuç pozitifse gastrointestinal  kanalda bir kanama olduğunu gösterir. Kanamanın kaynağını bulmak için kolonoskopi gibi ek testler de gerekebilir.Burun ve diş eti kanamalarında yutulan kan da Gaitada Gizli Kan (GGK )testinde pozitifliğe sebep olabilmektedir.

Gaitada Gizli Kan Testi Kimlere Yapılmalıdır?

Bu testi 50 yaş üzeri kişilerin  her yıl 1 kere yaptırması önerilmektedir.Doktorunuz aile hikayenize göre bu süreyi sıklaştırabilmektedir.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?